Покази українських фільмів у Брюсселі зібрали повні аншлаги

Покази українських фільмів у Брюсселі зібрали повні аншлаги

Укрінформ
У столиці Бельгії 23-24 січня вперше відбулися дні українського кіно, які в подальшому можуть стати щорічними. 

Про це Радіо Свобода заявила голова кінопрограм Центру мистецтв «BOZAR» Джульєт Дюре, в якому проходив показ українських фільмів. 

«Новий український кінофестиваль тут, в Брюсселі - це щось нетривіальне. Але ми пішли на ризик, і бачимо величезний успіх», – розповіла вона. 

Програму фестивалю відкрив фільм Олеся Саніна «Поводир». Серед інших фільмів – фільм «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, документальні стрічки про події на Майдані і «Гамер» Олега Сенцова. 

Про українського режисера Олега Сенцова, якого російська влада звинуватила у причетності до терактів у Криму і засудила на 20 років у колонії суворого режиму, згадували перед кожним показом. 

«Всі українські події мають починатися з того, що нам треба розказувати людям, хто є Олег Сенцов, і що його треба звільнити», – наголосив директор компанії «Артхауз Трафік» та один зі співорганізаторів фестивалю Денис Іванов. – «Справа Сенцова перестала бути новиною. Якщо постійно не робити персинг у публічному просторі, то Сенцов може двадцять років і відсидити».

Подивитися українське кіно приїхали українці, що живуть у Бельгії, але серед глядачів було чимало і місцевих. 

«Медіа зараз зосереджені на Україні, тому люди тепер розуміють, що відбувається в Україні, вони знають правду, як ця країна намагається врятуватися, і тепер українське кіно, мистецтво, музика – починають бути відкритішими для нас», – розповів франко-бельгійський режисер Оліас Барко, який нещодавно завершив зйомки свого нового фільму в Україні.

Нагадаємо, російська влада звинуватила українського режисера Олега Сенцова у причетності до терактів у Криму. У серпні минулого року у Росії Сенцова засудили на 20 років у колонії суворого режиму. Він звинувачення заперечує, а під час судового засідання розповів, що співробітники ФСБ Росії катували його. Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Сенцова політв’язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-