Документальний фільм «Да Вінчі» у травні покажуть в Івано-Франківську та Львові

Документальний фільм «Да Вінчі» у травні покажуть в Івано-Франківську та Львові

Укрінформ
У травні покази документального фільму «Да Вінчі», присвяченого пам’яті Героя України Дмитра Коцюбайла, командира батальйону «Вовки Да Вінчі», відбудуться в Івано-Франківську та Львові.

Про це повідомив в ефірі Українського радіо продюсер стрічки Назар Борушок, передає Укрінформ.

«Найближчі покази в Україні відбудуться 14 травня в Івано-Франківську та 15 травня у Львові. В нас актуальна інформація з'являється по ходу, тому що пишуть люди, які хочуть організовувати це в тих чи інших містах чи країнах. І по факту ми вже додаємо актуальну інформацію на нашу сторінку у Фейсбуці», - зазначив він.

Потім, за словами продюсера, буде показ в Угорщині, далі - у 5 містах Великої Британії, зокрема у Лондоні та Манчестері. Вже відбувся показ у Клівленді та Детройті (США).

«Після чого фільм вийде вже в український прокат, і кожна людина зможе в зручний для себе час відвідати показ у кінотеатрі. Частина коштів із продажу квитків буде спрямована на батальйон «Да Вінчі», - сказав Борушок.

Він нагадав, що стрічка «Да Вінчі» складається передусім з інтерв'ю людей, які його добре знали - це і родина, і його найближчі друзі, і кохана, і побратими, з якими він воював з 2014 року. Також у фільмі використані архівні матеріали. «Коли я шукав архіви, то теж проробив дуже велику роботу, оскільки я моніторив все, що було з 2014 року. Я заходив буквально у Фейсбук, просто гортав стрічку до найпершого посту Дмитра і вишукував матеріали, які могли забутися. Потім я заходив до всіх його друзів, шукав там матеріали і таким чином знайшов кілька унікальних відео, які вже всі забули і які ми використали», - зазначив продюсер.

Читайте також: У столиці вшанували пам’ять «Да Вінчі» Коцюбайла в річницю його загибелі

Крім того, за його словами, у фільмі родзинкою стали кадри, які взагалі ніхто не бачив. Це кадри з бодікамери з GoPro, яка була на шоломі у «Да Вінчі». Особливо багато цих кадрів було з моменту повномасштабного наступу. «Тож ми склали стрічку з цих трьох частин: з архівів 2014 року, з інтерв'ю його друзів, побратимів і родичів та з архіву, який він знімав сам на GoPro», - сказав Борушок.

Також він зазначив, що ексголовнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний долучився до створення документального фільму про «Да Вінчі», де ділився своїми спогадами і про знайомство, і про дружбу з Дмитром Коцюбайлом.

«Те, як генерал Залужний говорив про Дмитра, це дуже сильні слова. І з яким це було болем, коли він говорив про те, як дізнався про смертельне поранення Дмитра. Саме тоді відчулося, що це не просто була якась дружба, це було щось більше», - додав Борушок.

Як повідомлялося, Дмитро «Да Вінчі» Коцюбайло - Герой України, перший доброволець, удостоєний цього звання прижиттєво. 18-річним хлопцем він пішов захищати Україну, пройшов найгарячіші точки у складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор».

З 2014 року командував взводом добровольців, з 2015-го - ротою. Зазнав поранення в Пісках, але через 3 місяці повернувся на фронт. У березні 2016-го 20-річний Коцюбайло став командиром 1-ї окремої штурмової роти «Вовки Да Вінчі» ДУК ПС.

Дмитро Коцюбайло загинув у бою 7 березня 2023 року, захищаючи Бахмут. Він похований на Аскольдовій могилі у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-