В Ірані знімальній групі заборонили їхати на Каннський кінофестиваль

В Ірані знімальній групі заборонили їхати на Каннський кінофестиваль

Укрінформ
В Ірані допитали знімальну групу режисера Мохаммада Расулофа, фільм якого було відібрано до конкурсної програми Каннського кінофестивалю, та заборонили митцям виїжджати з країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews Culture.

"Продюсерів нового фільму Расулофа «Насіння священного інжиру» допитали після того, як картина була відібрана до конкурсної програми цьогорічного Каннського кінофестивалю. Після допиту членам знімальної групи заборонили залишати країну", - йдеться у повідомленні.

Адвокат Бабак Пакнія підтвердив цю інформацію у дописі в соцмережі Х. Він написав, що на іранську знімальну групу після багатогодинного допиту чинили тиск, щоб переконати режисера Расулофа зняти фільм із показу в Каннах.

Пакнія додав, що наразі незрозуміло, чи дозволять Расулофу залишити Іран для участі у фестивалі, оскільки він із 2017 року має заборону на виїзд та нову справу у Революційному суді.

Читайте також: Світова прем’єра польсько-української короткометражки «Як це було» відбудеться у Каннах

Расулоф, який отримав «Золотого ведмедя» у Берліні у 2020 році за фільм проти смертної кари «Зла не існує», був затриманий у липні 2022 року за коментарі, які засуджували придушення іранським урядом загальнонаціональних протестів. У 2023 році режисера тимчасово звільнили у зв’язку із проблемами зі здоров’ям, а згодом помилували і засудили до одного року каторжних робіт, а також до дворічної заборони на виїзд з Ірану за звинуваченням у «пропаганді проти режиму».

Минулого року режисера запросили до складу журі Каннського кінофестивалю у секції «Особливий погляд», але він не зміг приїхати через накладені обмеження на пересування.

Зазначається, що сюжет фільму «Насіння священного інжиру», а також його акторський склад залишаються у таємниці. Наразі невідомо, скільки людей із команди, яка створювала кінокартину, були допитані.

Як повідомлялося, 25 квітня Іранський революційний суд засудив відомого іранського репера Тумаджа Салехі до смертної кари за звинуваченнями у підтримці масових протестів в країні 2022-2023 років.

Фото: imdb.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-