О 12:00 - пресконференція про захист об’єктів культурної спадщини

О 12:00 - пресконференція про захист об’єктів культурної спадщини

Медіацентр Україна - Укрінформ
Укрінформ
25 квітня о 12:00 відбудеться пресконференція на тему: «Як захистити об’єкти культурної спадщини України від знищення й привласнення росіянами та повернути вкрадене. Презентація аналітичного звіту».

Організатори:  Медіацентр Україна-Укрінформ.

Спікери:

  • Дарина Підгорна - юристка Регіонального центру прав людини;
  • Наталія Хендель -  експертка Фонду підтримки фундаментальних досліджень, дослідниця Женевської академії міжнародного гуманітарного права і прав людини (онлайн);
  • Тимур Короткий - голова Фонду підтримки фундаментальних досліджень (онлайн);
  • Анастасія Чередниченко - президентка Міжнародної Ради Музеїв (ІСОМ) України;
  • Мар’яна Томин - директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики.

Питання до обговорення:

  • Досвід України щодо застосування практики відшкодування: правова рамка, актуальний стан та проблеми, які варто вирішити.
  • Засоби міжнародного правосуддя захисту та повернення культурних цінностей.
  • Державні політики та плани щодо захисту та збереження культурної спадщини, що була викрадена та/або знищена під час збройного конфлікту. 
  • Які державні та громадські ініціативи для повернення втраченої культурної спадщини сьогодні існують та наскільки вони є ефективними.
  • Чи реально притягнути до відповідальності осіб, що викрадали, знищували обʼєкти культурної спадщини та/або сприяли такій діяльності. 

Під час заходу представники Коаліції «Україна. П'ята ранку»  презентують аналітичний звіт «Механізми захисту та реституції культурних цінностей у контексті збройного конфлікту між РФ і Україною».

Довідково. Коаліція «Україна. П'ята ранку» почала роботу 25 лютого 2022 року, наступного дня після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. На сьогодні Коаліція об'єднує 39 неурядових організацій та чотирьох індивідуальних експертів. Вони поєднали свої зусилля для системного документування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, скоєних у ході російської збройної агресії проти України. Також Коаліція займається захистом жертв російсько-української війни через існуючі державні та міжнародні механізми правосуддя. Все це спрямоване на досягнення справедливості через притягнення до відповідальності владної верхівки РФ за скоєння злочину агресії проти України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Дивіться на YouTube-каналі Укрінформу, а також YouTube-каналі Ukraine Media Center Ukrinform та на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-