Взаємодія з партнерами є ключовою для відновлення культурної спадщини - Карандєєв

Взаємодія з партнерами є ключовою для відновлення культурної спадщини - Карандєєв

Укрінформ
Взаємодія з міжнародним партнерами є ключовим та визначальним фактором у побудові рішень щодо відновлення і збереження культурної спадщини.

Про це сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв під час публічної конференції «UREHERIT. Архітектори для спадщини в Україні: відтворення ідентичності та пам’яті», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Уряд України на сьогодні позбавлений достатніх можливостей забезпечити всі роботи з відновлення об'єктів культурної спадщини. Ми звертаємось до міжнародних партнерів по допомогу. Вона є двох глобальних напрямків. Перше - оперативна допомога при руйнаціях від ворожих обстрілів. Це невеликі суми коштів. І це, можливо, нескладні задачі з технічної точки зору, з точки зору архітектурного підходу. Це відновлення даху, вікон, фасадів. Це те, що страждає в першу чергу в об'єктах, розташованих поруч з епіцентрами вибухів", - сказав Карандєєв.

За його словами, дуже важливо скласти адресні програми по кожному знаковому об'єкту.

Читайте також: МКІП проведе моніторинг життєздатності елементів нематеріальної культурної спадщини

"Координація і взаємодія з міжнародним співтовариством є для нас зараз ключовим, визначальним фактором в побудові наших рішень і виробленні алгоритмів щодо відновлення і збереження культурної спадщини", - підкреслив Карандєєв.

Крім того, він зазначив, що важливо не просто отримати разову допомогу, а необхідно сформувати інститут патронатства культурних інституцій.

"Ці об'єкти повинні бути не просто відновлені, а включені в загальну, бажано глобальну систему туризму. Історичного туризму. Щоб вони були підготовлені до прийняття в подальшому туристів і для надання необхідних культурно-освітніх послуг відвідувачам цих об'єктів. Це теж дуже важлива функція використання культурної спадщини", - додав він.

Читайте також: МКІП представить до Дня української писемності державну програму розвитку української мови

Як повідомлялося, через російську агресію в Україні постраждали 835 пам’яток культурної спадщини.

МКІП запропонувало організації ALIPH взяти під патронат зруйновані культурні пам'ятки для реставрації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-