Працівники театрів у Харкові вийшли на пікет «Де мої 16 тищ»

Працівники театрів у Харкові вийшли на пікет «Де мої 16 тищ»

Фото, відео
Укрінформ
Працівники харківських театрів вийшли на пікет під облдержадміністрацію, вимагаючи належного фінансування, аби не виникала заборгованість із зарплати.

Як передає кореспондент Укрінформу, в руках учасники тримали плакати: "Борітеся - поборете", "Ми обурені", "Віддайте чесно зароблені гроші", "Театр має бути таким, яким суспільство має бути завтра", "Культура створює націю" та інші.

У Харкові працівники театрів вийшли на пікет "Де мої 16 тищ" через недофінансування / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Півтори сотні учасників акції періодично аплодували в бік обласної адміністрації, скандували " Де мої 16 тищ - тидищ". Також виступали біля мікрофона. Працівники театрів вимагали, щоб у бюджеті замість пункту "підтримка театрів" було прописане саме фінансування.

"Ми вимагаємо, щоб була не кинута подачка, а терміново переглянутий бюджет. Я думаю, депутати облради - якщо ми переглянемо їхні передвиборчі програми, то буквально в кожній знайдемо пункт про розвиток і підтримку культури. То їм треба це згадати, а якщо вони не самі писали свої програми, то їх саме час прочитати", - заявив заслужений діяч мистецтв України Степан Пасічник.

Читайте також: Учасники акції «Save ФОП» перекрили вулицю Грушевського

Окрім того, учасники пікету вимагають публічного спростування слів голови Харківської ОДА Айни Тимчук, що середня зарплата в театрах становить 16,5 тис. грн.

Заступник голови ОДА Антон Деньгуб, який зустрівся з директорами театрів і потім вийшов до учасників акції, повідомив, що на сьогодні питання заборгованості вирішене. При цьому він наголосив, що питання фінансування театрів політизується. "Адміністрація є лише розпорядником коштів, які виділяє обласна рада. Надалі ще будуть сесії, будуть відповідні прийматися рішення. Коли я читаю, що люди залишаться без зарплати, їх виженуть із театрів, у мене кров з очей. Це дезінформація. Я не знаю, хто накрутив людей на це", - сказав Деньгуб. Він також додав, що не йдеться про скорочення фінансування, але поки обласна рада не погодила потребу навіть на пів року - з 73 млн виділили 54.

Проблема з заборгованістю не вирішилася в драмтеатрі ім. Пушкіна, директору котрого депутати облради не подовжили контракт і не призначити іншого керівника.

"Казначейство в п'ятницю зазначило, що на їхню думку не вистачає розпорядження голови облради і рішення комісії, яке б затвердило тимчасово виконуючого обов'язків. Депутати постійної комісії, які знали, що люди не отримають зарплату, рішення провалили", - сказав Деньгуб, показуючи журналістам протокол засідання комісії.

А от із озвученою Айною Тимчук цифрою 16,5 тисяч в ОДА наразі розбираються і не готові спростовувати.

"Я не можу коментувати слова голови. Директор департаменту фінансів (зі слів котрого голова й озвучила рівень зарплат, - ред.) на лікарняному. Інформація перевіряється. Як тільки він вийде з лікарняного, ми зробимо відповідну заяву", - сказав заступник.

Як повідомляв Укрінформ, у комунальних театрах Харківщини через недофінансування затримують зарплату за лютий, виділених на останній сесії облради грошей вистачить на оплату праці до середини квітня. При цьому на 2021 рік потреба в дофінансуванні театральних закладів складає 205,6 млн грн з урахуванням виплати всіх надбавок – за академічність, вислугу років, звання. 196 млн грни із цих коштів передбачено саме на зарплатню, решта – на часткове покриття комунальних послуг і орендної плати.

Працівники театрів обурені не лише затримкою в виплаті зарплати та недофінансуванням, а й висловлюванням голови облдержадміністрації Айни Тимчук, яка після сесії облради 11 березня сказала з посиланням на дані департаменту фінансів, що в харківських театрах середня зарплатня сягає 16,5 тис.

Як підтверджують у департаменті культури, в театрах про зарплати в 16 тис. грн дійсно не йдеться. Близько 40% у колективах складають працівники цехів та інший персонал, які взагалі не отримують надбавку 30% за академічність. Частина цих співробітників має посадовий оклад у 1800, 2300 грн, тому з бюджету області отримують згідно з законодавством доплату до рівня хоча б мінімальної зарплатні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-