Премія

Премія "Літературне відкриття року" оголосила переможців

Укрінформ
У Києві оголосили імена переможців премії "Літературні відкриття року" за найкраще дебютне видання 2017 року в прозі. Церемонія вручення відбулася в Національному музеї літератури України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ця премія існує з 2016 року. Її засновником є Київська організація Національної спілки письменників України. Вона вручається за найкращий дебют у прозі. Журі відібрало 20 дебютних книжок, з яких в результаті голосування визначило трьох переможців", - сказав голова Київської організації НСПУ, голова журі премії Володимир Даниленко.

Він оголосив, що третьою премією нагороджується Валерія Пікколо за дитячу книжку "Мій друг - єдинорог!". Другою - Єлизавета Мельниченко за роман "Інопланетна Рашка". "Це сатира на сучасну путінську Росію, яка веде загарбницькі війни", - зазначив Даниленко. Першою - Оксана Щирба за книжку оповідань "Стежка в долонях".  

Голова журі вручив нагороди - дипломи лауреатів та фігурки Сови. Оскільки Валерія Пікколо перебуває наразі за кордоном, за неї нагороду одержав Іван Степурін - директор видавництва "Саміт-книга", де її книжка побачила світ.  

Єлизавета Мельниченко зазначила, що "Інопланетна Рашка" має свій сайт в інтернеті і, на її думку, за кількістю обговорень і за популярністю є номером один. "З нею можна ознайомитися, там є перший розділ, є ілюстрації. Книжка про сучасну Росію, про сучасну Україну. Вона трохи торкається теми війни, але найбільше - політики. Книжка  написана під впливом ситуації і осмислення того, що відбувається", - сказала авторка. 

Також вона розповіла, що впродовж року "Інопланетна Рашка" мала два видання -  російською мовою у "Саміт-Книзі", а потім українською - в "Українському пріоритеті". А щойно вийшла її друга книжка, українською, - "І засяє сонце", це теж сатира, але не політична, а на українських олігархів. 

Читайте також: "Енциклопедичне видавництво" готує масштабний інтернет-проект

Володарка першої премії Оксана Щирба підкреслила, що ця перемога є величезною мотивацією для неї розвиватися далі і писати далі. 

"Коли створювалася книжка "Стежка в долонях", я намагалася виходити за межі своїх попередніх досягнень, але не думала про отримання перемоги в конкурсі. Хотілося донести те, що накопичувалося в мені, до свого читача. Хотілося звернути увагу кожного на ті важливі проблеми, які ми не помічаємо в гонитві за матеріальними цінностями, за своєю кар'єрою", - сказала вона. 

"Стежка в долонях" теж вийшла у видавництві "Саміт-Книга".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-