Експерти сказали, які стародруки зникли із Львівської галереї

Експерти сказали, які стародруки зникли із Львівської галереї

Укрінформ
У Львівській національній галереї мистецтв при звірці не знайшли рідкісних кириличних видань 16-18 сторіч, зокрема, "Апостол", Біблія та Новий Заповіт Івана Федорова.

Про це на сьогоднішній прес-конференції сказала експерт Віра Фрис, повідомляє "Львівський портал".

"В основному серед зниклих книжок - досить рідкісні кириличні стародруки, які цінуються на ринку колекціонерів. Це "Апостол" Спиридона Соболя, "Львівське Євангеліє" 16 і 18 століть, це видання Михайла Сльозки. Також раніше було два "Апостоли" Івана Федоровича - один я бачила при звірці, а другий мені у руки не потрапив. Також зникли Біблія, Новий Завіт Івана Федоровича, "Анфологіон" тощо", - заявила Фрис, яка входила до складу комісії, що перевіряла фонди галереї.

Вона зазначила, що остання звірка у закладі проводилася більше 8 років тому, тому коли щезли книжки – сказати неможливо.

Також видання наводить слова генерального директора Львівської національної галереї мистецтв Тараса Возняка: він вважає, що зниклі стародруки можуть бути знайдені серед приватних колекцій колишніх і теперішніх можновладців.

"Набувачами цих стародруків, очевидно, є люди заможні, не з вулиці. Очевидно, що ці люди впливові і вони можуть робити великий тиск. Ми знаємо, що свого часу у Межигір’ї, в будинку Пшонки, Табачника знайдені величезні книгозбірні стародруків. Можливо, частина із наших книжок є там. Але звіряти ці речі будемо не ми, а правоохоронці", – заявив Возняк.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Львові відбулася прес-конференція за результатами звірки фондів Львівської галереї мистецтв. Директор музею Тарас Возняк заявив про зникнення 95 коштовних стародруків та двох рукописів, загальна вартість яких на "чорному ринку" може сягати 10 мільйонів доларів. Цю інформацію ним було передано до правоохоронних органів. Водночас екс-директор Лариса Возницька вважає ці звинувачення спробою заплямувати її та її батька, який близько 50 років очолював галерею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-