Український фільм

Український фільм "Екс": режисер розповів подробиці

Укрінформ
Виробництво повнометражної художньої стрічки "Екс" розпочато в Україні. Хоч триває підготовчий період і треба знайти більшість акторів, вже пройшли перші зйомки.

Про це заявив у вівторок на прес-конференції з нагоди початку роботи над фільмом режисер стрічки Сергій Лисенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сценарій базується на реальних подіях. Це пограбування поштового відділення в маленькому містечку під назвою Городок на Галичині в 1932 чи 1933 році. Але, звісно, це стало лише поштовхом для авторської фантазії. Ми відзняли два епізоди 16-17 грудня. Зокрема, епізод замаху на радянського консула у Львові в 1933 році. Микола Лемик тоді застрелив людину, про яку він думав, що це радянський консул, а насправді це був кадебіст", - зазначив Лисенко, завваживши "цікавий збіг обставин, бо вчора в Анкарі загинув російський посол".

За його словами, фільм буде цікавим поєднанням сміху, сліз, трагедії і комедії - "те, що в Голлівуді зветься драмедія".

"Для мене цей фільм - про поразку, яка перетворилася на перемогу. І це дуже актуальна річ для новітньої історії сучасної України. Поразка УПА стала поштовхом для формування українців як політичної нації. Сьогодні поразка на Донбасі об'єднала націю і сформувала її остаточно", - підкреслив режисер.

Він розповів, як знайшов сценарій Ярослава Яріша. 

"Мені допоміг національний конкурс, що зветься "Коронація слова", де є номінація "кіносценарії", в якій я був членом журі. Серед десятків сценаріїв я раптом знайшов перлину, яка звалася "Екс", і сценарій мене дійсно вразив... Не думав відразу, що буду займатися цим твором, але він мені не давав спокою. Я весь час думками повертався до цих героїв, до цієї події. Врешті-решт прийшов до продюсера Андрія Границі. І таким чином цей проект почав набувати реальних рис", - сказав Лисенко.

Режисер додав, що їм дуже пощастило зі знімальною групою.

"З нами погодилася працювати найкраща команда, яка може бути. Це оператор Сергій Михальчук, художник-постановник Влад Одуденко... Я відчуваю подвійну відповідальність, бо просто не маю права з таким зірковим складом не зробити хороший фільм", - заявив він.

Щодо акторів, то принципом на цьому фільмі, за його словами, є заявити якомога більше молодих, нікому не відомих і талановитих.

"Ми практично відмовилися від київського кастингу. Шукаємо акторів саме там, де відбуваються події нашого фільму - на Західній Україні. Але якщо зустрінемо в Києві суперзірку, яка абсолютно підійде на якусь роль, ми її не віддамо. Затверджено не так уже й багато акторів. І попереду підготовчий період - 2-3 місяці, коли ми маємо затвердити решту. Принцип такий - нові, свіжі виконавці, які потенційно мають стати новими українськими зірками", - підкреслив Лисенко.

Як повідомляв Укрінформ, проект є переможцем 8-го конкурсного відбору Держкіно, яке підписало контракт з продакшн-компанією "Т.Т.М."  про державну фінансову підтримку на виробництво фільму. За жанром "Екс" - бойовик на історичну тематику. "Екс" означає "експропріація". 1932 рік. Західна Україна. Бійці підпільної української організації проводять революційну акцію проти уряду. Та всупереч їхнім планам "екс" перетворюється на криваву бійню. Тепер вибір у молодих патріотів невеликий: смерть або безсмертя. 

Фото: www.facebook.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-