Україна просить Інтерпол оголосити

Україна просить Інтерпол оголосити "скіфське золото" у розшук

Укрінформ
Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим – золотий острів в Чорному морі", які знаходяться в музеї Алларда Пірсона Амстердамського університету (Нідерланди). В Інтерпол направлені документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

Про це інформує прес-служба прокуратури АР Крим.

"Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом відмови музеєм Алларда Пірсона Амстердамського університету (Королівство Нідерланди) повернути музейні експонати виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", які власністю держави Україна", - йдеться в повідомленні.

За клопотанням прокурора ухвалою Печерського районного суду міста Києва на музейні експонати накладено арешт.

"Ухвала слідчого судді направлена до Інтерполу з метою забезпечення міжнародного розшуку арештованого майна", - зазначили в прокуратурі.

Як повідомляв Укрінформ, виставка "Крим: Золото та секрети Чорного моря" проходила в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі з лютого по вересень 2014 року.  На ній були представлені предмети ювелірного мистецтва від античності до часів раннього середньовіччя з п'яти українських музеїв, чотири з яких розташовані у Криму. Конфлікт навколо виставки виник після анексії Криму. Амстердамський музей заявив, що чекатиме на рішення суду, куди повертати залишки виставки. Сторонами у процесі виступають – Україна, Музей Алларда Пірсона та кримські музеї. За словами адвоката, який представляє Україну у цій справі, Маартена Сандерса, позиція нашої сторони у процесі грунтується на тому, що Україна була і залишається власником експонатів, а музеї лише здійснювали оперативне управління ними.

За даними Міністерства культури України, мова йде про повернення 565 музейних предметів, 2111 одиниць зберігання. Їхня загальна страхова вартість - 1 млн 438 тис. 625 євро.

Найдорожча частина виставки після завершення експозиції була повернута в Україну. Страхова вартість уже повернутих експонатів - 11,5 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-