Фільмом про Голодомор канадський режисер розповідає історію своєї родини

Фільмом про Голодомор канадський режисер розповідає історію своєї родини

Укрінформ
На зйомки фільму "Гіркі жнива" Джорджа (Юрія) Менделюка надихнуло його українське коріння і прагнення донести світові правду про події в Україні. 

Про це режисер розповів під час сьогоднішньої презентації стрічки у Києві, повідомляє Укрінформ.

"Мої батьки були для мене головним натхненням, щоб зняти цей фільм. Ось чому, коли Річард Бачинський запропонував мені ознайомитися зі сценарієм, я не міг відмовитися. Це було для мене продовженням справи моїх батьків, продовженням їхньої місії. Це нагадувало мені про їхню велику силу і надзвичайну відвагу", - сказав Менделюк.  

Він розповів історію своїх батьків, які, здолавши тяжкі шляхи Другої світової, потрапили до Канади. За словами режисера, його мати Женя стала прототипом головної героїні фільму Наталки, і в картині є сцени, написані за її спогадами. Це, зокрема, сцена черги за хлібом - так колись ослаблі від голоду Женя та її найкраща подруга Галя не могли встояти, не тримаючись за тих, хто був попереду.

"Того ж дня під час шкільних занять Галя померла від голоду. Їй було всього 10 років", - сказав режисер. 

Він також пояснив, чому зупинив свій вибір на британській акторці Саманті Баркс на роль Наталки. 

"Мені потрібна була актриса, яка не боїться своїх емоцій і може втілити на екрані всі ті риси, які в мене асоціюються з постаттю української жінки, з силою та відвагою. Мені потрібна була також актриса, яка вміє співати так, як моя матір. Дуже пам'ятним для мене є образ Саманти, коли вона співала українську народну пісню "Місяць на небі", голос її зривався від емоцій, вона сподівалася, що її коханий Юрій живий. Це та пісня, яку співала мені моя матір, коли я був малим", - каже Менделюк. 

Британця Макса Айронса (сина знаменитого Джеремі Айронса) на головну роль Юрія режисер обрав тому, що він є унікальним сплавом чутливого актора із силою характеру воїна. "Наш герой є втіленням водночас і артиста, художника, і воїна. І через його любов до рідної країни, до дружини Наталки йому вдається перемогти, піднятися над життєвими обставинами", - зазначив Менделюк.

Він звернувся зі словами подяки до присутнього у залі продюсера фільму - канадського бізнесмена Яна Ігнатовича.

"Я дякую Ігнатовичу за те, що він дозволив мені висловити через цей фільм мою любов до своєї країни і продовжити ту місію, яка вела через життя моїх батьків, дозволив передати через екран те, що заклали вони в мене. І мій головний месидж - це Надія. Це те, що говорить фільм: незважаючи на жорстокість, на жахливі події, історія ця - про те, що любов усе одно тріумфує", - підкреслив Менделюк.

Водночас режисер нагадав слова Мартіна Лютера Кінга про те, що ненавистю не можна здолати ненависть і темрявою не можна розвіяти темряву - це може зробити тільки світло. 

"Я думаю, що, відображаючи приховану правду, ми докладаємо зусиль для того, аби загоїти рани. Тому що те, що показано, може бути зціленим. І я хотів би, аби цей фільм підносив нам усім дух і передавав усім глядачам це послання надії... Я звуся Юрій. Я народився в Баварії. Я виріс у Канаді. Я тепер живу в Америці. Але моє серце буде жити в Україні", - підсумував Джордж Менделюк під оплески залі. 

Фільм "Гіркі жнива" про Голодомор в Україні вийде на широкі екрани світу 23 лютого 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-