Текст для Всеукраїнського диктанту слід брати з сучасних творів - Шкляр

Текст для Всеукраїнського диктанту слід брати з сучасних творів - Шкляр

Укрінформ
Український письменник Василь Шкляр вважає, що текст для диктанту національної єдності слід було б вибирати із творів сучасних авторів.

На цьому Шкляр наголосив у коментарі кореспондентові Укрінформу під час написання диктанту на Українському радіо.

"Диктант треба писати хоча б тому, щоб перевірити свої знання, бо мова не є явищем сталим, вона постійно розвивається. Українська мова - модерна, вона має багато запозичень. Хоч я не з усіма погоджуюся, бо треба шукати свої адекватні відповідники і боротися з напливом іноземщини. Але тексти для диктанту треба брати із художніх творів сучасних українських письменників, оскільки мова перебуває у розвитку, а не такі публіцистичні речі, як нам пропонували і торік, і цього року. Вони не мають у собі нічого складного, і текст має бути цікавішим", - вважає Шкляр.

Водночас він додав, що не треба бути прискіпливими при перевірці диктантів, адже немає значення, чи ставити в художньому тексті двокрапку чи тире - "бувають випадки, що можна і так, і так".

Щодо своєї ремарки, яку він кинув під час зачитування диктанту під назвою "На зламі тисячоліть", - що замість "східних сусідів", від яких нам доводиться боронити свій європейський вибір, треба було би вжити "комуно-фашистської Москви", - Шкляр зазначив, що тексти для диктанту можуть бути актуальніші, різкіші "і речі мають бути названі своїми іменами, без жодних евфемізмів і підмін".

"Якщо це загарбник - то загарбник, а не терорист", - сказав письменник. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-