Гройсман: Захист мови і створення умов для її розвитку - обов'язок держави

Гройсман: Захист мови і створення умов для її розвитку - обов'язок держави

Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман привітав українських громадян із Днем української писемності та мови, зазначивши, що захист рідної мови та створення умов для її розвитку є прямим обов'язком Української держави.

Про це повідомляє Урядовий портал

"Щиро вітаю усіх українців із Днем української писемності та мови! Створення умов для розвитку української мови та її захист - прямий обов'язок Української держави. Мова є домівкою буття, і українцям випало розвивати і поширювати прекрасну, мелодійну, надзвичайно багату мову європейської нації. Тож нехай українська мова та писемність процвітають і здобувають нових прихильників в усьому світі!" - підкреслив Прем'єр.

Він зазначив, що цього дня в Україні традиційно вшановують легендарного Нестора Літописця – автора першої літературної пам’ятки часів Київської Русі «Повість минулих літ». Написана у Києві на початку ХІІ століття «Повість» є для нас унікальним пам’ятником української писемності, культурним символом нашої нації, що уособлює її історичний і культурний розвиток, зауважив Гройсман.

За його словами, від часу написання «Повісті» минуло чимало віків, і українська мова неодноразово перебувала під загрозою асиміляції та зникнення. І лише мужність українського народу, культурний та інтелектуальний подвиг багатьох видатних особистостей – письменників, істориків, богословів, філософів, дослідників спадщини українського народу – щоразу надихав її та виводив на нові щаблі розвитку.

"Сьогодні українська мова є сучасною розвиненою мовою, яка впевнено посідає належне їй місце серед інших європейських мов, якою пишуться унікальні та якісні літературні та наукові твори, тексти пісень. Наша мова стрімко розвивається, а в устах дітей, молоді та студентів вона знову молодшає, наповнюється новими смислами і поняттями, що відповідають сьогоденню", - підкреслив керівник уряду.

Він висловив переконання, що День української писемності та мови не лише об'єднує всіх українців і символізує наше прагнення зберегти свою культурну самобутність, а й нагадує нам про ті дорогоцінні надбання, які ми маємо: староукраїнська літературна та богословська класика, Григорій Сковорода, Іван Котляревський, Тарас Шевченко, Пантелеймон Куліш, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський, українські буремні 20-ті та 60-ті ХХ століття. Велика плеяда українських письменників, починаючи з часів Михайла Коцюбинського та Володимира Винниченка до Валерія Шевчука та Юрія Андруховича, довела, що українською мовою також можлива розкішна і завжди сучасна урбаністична література, популярна не лише в Україні, а й у світі, наголосив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-