Видавці заявили, що обмеження на іноземні книги заблокує ринок України

Видавці заявили, що обмеження на іноземні книги заблокує ринок України

Укрінформ
Українська асоціація книговидавців та книгорозповсюджувачів (УАВК) закликає Верховну Раду не приймати у другому читанні проект закону про обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції.

Про це йдеться у зверненні до голови Верховної Ради та її профільних комітетів, яке озвучив на прес-конференції у вівторок голова УАВК Олександр Афонін. 

УАВК вважає закон недосконалим і просить залучити до подальшої його розробки професійну експертну спільноту.

"Віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко запропонував прийняти закон, який би певною мірою обмежував надходження антиукраїнської пропагандистської літератури на терени України. Але законопроект, який був прийнятий Верховною Радою у першому читанні і до роботи над яким Українська асоціація книговидавців та книгорозповсюджувачів не була залучена, є непрофесійним і у випадку спроби його реалізації він заблокує книжковий ринок України", - заявив Афонін. 

Він зазначив, що книготоргівельні мережі України на сьогодні існують швидше за рахунок імпортованої книги, ніж вітчизняної.

"Торік в Україні було видано сумарно 36 млн примірників книжок. Із них 16 млн - це підручники за державним замовленням і допоміжна література для навчального процесу. Лише 20 млн - це ринкова література. І це на 42 млн населення. Тому питання виживання й інтелектуального наповнення нації не може бути виконано методами політичного лому", - зазначив голова УАВК.

Афонін додав, що пункти, прописані в проекті закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту", не мають жодного механізму реальної реалізації, а в разі прийняття "він приведе до провалу, і знадобиться 4-5 років для того, щоб надолужити згаяне". І це за умови, що держава кардинально поміняє свою позицію до книги, що будуть вирішені питання кредитування галузі, інвестицій в неї, відновлення книжкових мереж, підтримки читання і так далі.

"На сьогодні ці питання поза зоною уваги уряду і Верховної Ради. І ми наполягаємо на тому, що на друге читання цей законопроект не може бути поданий, доки з ним не попрацюють експерти ринку", - сказав він, уточнивши, що практично всі вони - члени УАВК, яка представляє майже 70% книжкового ринку України.

Як продовжив генеральний директор інтернет-магазину Yakaboo.ua Іван Богдан, асоціація проти тих інструментів, які пропонуються в цьому законопроекті, бо законодавець замість того, щоб боротися з нелегальними поставками продукції, їх стимулює і мотивує.

"У ньому введена процедура, яка уб'є весь легальний імпорт, що існує на сьогодні. Ті легальні імпортери, які займаються легальними поставками продукції, фізично не зможуть отримати ліцензію на кожну книгу, їм нерентабельно буде це робити - і асортимент скоротиться в рази. А якщо виходити з норми, що після прийняття закону всі книги без ліцензії автоматично стають нелегальними, то вся книготоргівельна галузь в один момент має всі ці книги прибрати з полиць. Відповідно легальна книготоргівля помре. Замість неї ми отримаємо поштовх до розвитку нелегального ринку, з чим ми зараз намагаємося боротися, бо 70% ринку зараз - контрабанда... Це призведе до того, що ми отримаємо засилля сірої продукції на ринку - низькоякісної, дешевої, яка буде конкурувати з нашими українськими книговидавцями", - сказав Богдан.

За його словами, в законопроекті не йдеться про боротьбу всередині країни з виробництвом піратської продукції.

"На жаль, чимало продукції антиукраїнського змісту було виготовлено не в РФ, а тут, на території України. І в даному законопроекті про це взагалі не йдеться. А це - основна проблема. Замість того, щоб вирішити питання з легальним імпортом, який  дозволяє його контролювати і розуміти, що завозиться, замість того, щоб вирішувати питання з піратством на території України, ми йдемо в протилежний бік", - наголосив Богдан. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-