Помер найстаріший у світі актор Володимир Зельдін

Помер найстаріший у світі актор Володимир Зельдін

Укрінформ
У Москві на 102 році життя помер найстаріший у світі актор Володимир Зельдін

Про це РІА "Новости" повідомили в довідковій службі НДІ швидкої допомоги імені Скліфосовського.

Про госпіталізацію актора ЗМІ стало відомо 27 жовтня. Тоді інформацію підтвердила дружина Зельдіна, повідомивши, що актор проходить обстеження протягом останніх декількох тижнів.

Володимир Зельдін - радянський і російський актор театру і кіно, артист Центрального академічного театру Російської армії з 1945 року. Народний артист СРСР (1975). Лауреат Сталінської премії другого ступеня (1951) та Премії Уряду РФ (2008). Повний кавалер ордена «За заслуги перед Вітчизною».

Перший в світі професійний театральний актор, що переступив 100-річний ювілей, залишаючись у професії.

Народився 28 січня лютого 1915 Козлові (нині - Мічурінськ, Тамбовська область), в родині музиканта Михайла Євгеновича і вчительки Ганни Миколаївни Зельдіних. Після смерті батька його друг, диригент оркестру Вищої прикордонної школи Ф.О.Миколаївський, прийняв Зельдіна в оркестр трубачем.

На початку 1930-х років виробничо-театральні майстерні при Театрі МДСПС (який в 1938 році став основою Театру імені Мосради) набирали акторський курс. На іспитах Володя читав вірші Безіменського і розповіді Наталії Кончаловської, і несподівано для себе був прийнятий.

У 1938 році Зельдін перейшов в Театр транспорту (нині Театр імені М.В.Гоголя). Тут актор зіграв у виставах, поставлених по класикам світової літератури: «Без вини винуваті» О.Н.Островського (масовка), «Комедія помилок» Вільяма Шекспіра (Антифон Сиракузський), «Підступність і любов» Шиллера (Фердинанд).

У 1940 році асистентка режисера Івана Пир'єва потрапила на спектакль Театру транспорту «Генеральний консул», де примітила молодого Володимира Зельдина в ролі рядового Гоглідзе, пізніше порекомендувавши його Пир'єву. У фільмі Пир'єва «Свинарка і пастух» він отримав широку популярність після першої ж великої ролі в кіно (Мусаїб). Знімався також у фільмах «Карнавальна ніч», «Дядя Ваня», «Жінка в білому», «Десять негренят» і багатьох інших.

У 1942-1943 роках служив в Алма-Атинському російському драматичному театрі.

У Театрі Російської Армії (ЦАТРА) грає головну роль в мюзиклі «Людина з Ламанчі» (постановка Ю.Гусмана), вражаючи глядачів блискучою фізичною, акторською та вокальною формою (спектакль був поставлений до 90-річчя Зельдина в 2005 році) , а також головну роль у виставі «Танці з учителем». Крім того, зайнятий у виставі «Запрошення в замок» Ж.Ануя (постановка А. В. Бурдонський) в ролі Мессершмана і в музичному спектаклі «Давним-давно» (постановка Б. Морозова) в ролі Кутузова. У Театрі «Модерн» грає Князя К. у виставі «Дядечків сон» Ф.М.Достоєвського.

Свій 100-річний ювілей зустрів на сцені, в театрі Російської армії.

Свій 101-й день народження актор зустрів на сцені рідного театру, де зіграв головну роль в присвяченому йому виставі «Танці з учителем».

Фото: svopi.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-