На

На "Молодості" презентували першу частину документальної трилогії "Русские Евреи"

Укрінформ
На 46-му КМКФ "Молодість" презентували першу частину документальної трилогії Дмитра Альтшулєр-Курчатова та Сергія Нурмамєда "Русские Евреи". Друга і третя частини вийдуть наступного року.

Про це повідомив на брифінгу в кінотеатрі "Київ" головний оповідач та продюсер фільму, відомий своїм проектом "Намедни", Леонід Парфьонов, якого цитує прес-служба фестивалю. 

Першу частину трилогії "Русские Евреи" Парфьонов характеризував як більш науково-популярну, ту, що закладає основу, - у ній ідеться про дореволюційний час по 1917 рік включно. "Тут особливо багато Києва і особливо багато Одеси", - акцентував він під час вчорашньої презентації в кінотеатрі "Київ".

Друга серія, за його словами, зображатиме події з 1918 до 1948 року, коли євреї разом з росіянами були головними "будівничими соціалізму". "Без розуміння того, як жили євреї у Російській імперії до революції, неможливо уявити, чому був таким неймовірно яскравим зліт радянського єврейства у 20-30-ті роки", - сказав Парфьонов. 

Третя частина включає події з 1948 року, час радянського антисемітизму, який ніколи офіційно себе не визнавав. "Людина, яка жила у часи СРСР, пам’ятає, що таке п’ятий пункт анкети, коли національність вказувалась виключно для "виловлювання" однієї нації", - нагадав він.

"Гадаю, у лютому-березні вийде друга частина, а вихід третьої частини стане дуже символічним у вересні, до вашого фестивалю толерантності. Третя серія якраз про п’ятий параграф (національність. - Ред.) і параболу, коли третє радянсько-єврейське покоління йде у дисидентство", - зазначив Парфьонов. 

Він підкреслив, що "предметом фільму є багатство російської цивілізації", і нікому не цікаво твоє походження, якщо твоя кар'єра російська, твоя культура та діяльність російські.

У фільмі використано раритетні візуальні матеріали, фото зі старих архівів ніби оживають - і з глибини минулих років з нами розмовляє Максим Горький, навіть Ленін та Сталін. Окрім цих постатей героями фільму стали різнополярні особистості, серед яких художник Ісаак Левітан, поет Йосип Бродський, танцівниця та "перша єврейська муза російського авангарду" Іда Рубінштейн, естрадний артист Леонід Утьосов, письменник та журналіст Ісаак Бабель, скрипаль Давид Ойстрах, політичний діяч Юлій Цедербаум-Мартов, сіоністський ідеолог Володимир Жаботинський та інші.

Крім цього, у першій частині фільму Парфьонов гуляє Лук’янівським парком, маневрує на дахах одеських будинків, повз які колись проходив Міша Япончик, справжнє ім’я якого Мойше-Яків Вінницький. Значна частина фільму присвячена гучній "справі Бейліса".

"Зйомка у Києві була рівно 2 роки тому. Я жодних відкриттів для себе не робив, я все це знав, лише відкривав нові подробиці, дізнався, як називався ресторан Міши Япончика. У мене було багато розмов зі знайомими грузинами, євреями та німцями, - що в них залишилося єврейського, грузинського, німецького, та як вони дійшли до такого життя. Вони швидше знаходять гроші і говорять "Давай знімати!" - розповів Парфьонов. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-