На Франкфуртському ярмарку українські книжки отримали декілька премій

На Франкфуртському ярмарку українські книжки отримали декілька премій

Укрінформ
Українські видання на цьогорічному Франкфуртському книжковому ярмарку були відзначені  одразу в декількох категоріях: «Global Illustration Award» (найкращі ілюстрації та обкладинки), «Stiftung Buchkunst» (зібрання найкрасивіших книг з усього світу) та каталозі «The White Ravens».

Про це повідомляє Міністерство культури України.

Так, вперше українська книга отримала премію «Global Illustration Award 2016», перемога дісталась Творчій майстерні «Арафка» (львівським художникам Романі Романишин та Андрію Лесіву) за створену ними обкладинку до книжки «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі та Стівена Гокінів. Книга вийшла українською мовою у «Видавництві Старого Лева» і потрапила у топ-20 категорії «Обкладинка», хоча  на  здобуття нагороди було подано більше 10 000 робіт з більше ніж 50 країн.

До каталогу «The White Ravens 2016» (збірки найкращих дитячих і підліткових видань) потрапили відразу дві українські книги - «Хто росте у парку» Катерини Міхаліцін («Видавництво Старого Лева»)  і «Вітер з-під сонця» Оксани Лущевської (видавництво «Фонтан казок»).

Також українські книжки відзначили у колекції «Stiftung Buchkunst», де зібрано найкрасивіші книги світу з цьогорічного Франкфуртського книжкового ярмарку. З  шести українських книг, які були представлені у добірці - три були створені творчою майстернею «Арафка» «Видавництвом Старого Лева»: «Війна, що змінила Рондо», «Шептицький від А до Я» авторів Галини Терещук та Оксани Думанської, «Чоловіки, жінки і діти» Юлії Мусаковської. Ще три українських видання – «The Ukrainian Academy of Art», що побачило світ у видавництві  «Родовід», «Кайдашева сім’я» Нечуя-Лецького в оформленні Лєри Схємки від видавництва «Основи» та  «Ташенька і кактус» Слави Шульц, яка вийшла у видавництві  «Астра».

«Насправді, на цьогорічному Франкфуртському  книжковому ярмарку «Видавництво Старого Лева» зібрало багато цікавих нагород – це входження в престижні рейтинги. Для нас це є дуже важливим, адже кожен Франкфуртський ярмарок надає нам все більше важливих контактів, домовленостей, ми продаємо  свої книги різним видавцям у світі і - відповідно пожвавлюємо роботу на міжнародному ринку», – поділилася своїм враженням від цьогорічних досягнень  українських видавців редактор «Видавництво Старого Лева» Мар’яна Савка.

«Ми щоразу працюємо над тим, щоб ситуація на книжковому ринку змінювалася і ми бачимо, що зміни таки відбуваються. І зміни ці -  позитивні. І абсолютно відрадно, що цього року, вперше в історії Франкфуртського книжкового ярмарку, Україна презентувала  справді  повноцінний яскравий стенд і це перший крок в тому, що нас почнуть позиціонувати як справжнього гравця на книжковому ринку світу. Можна  вважати, що від теперішнього ярмарку ми починаємо абсолютно нову сторінку в історії  цієї взаємодії - співпраці на міжнародному  ринку», - додала вона.

Національний стенд  України представив  понад 12 українських видавництв,  в тому числі, крім сучасної української літератури, актуальну мистецьку тематику, видання «Родоводу», графічні історії Nebeskey, креативні путівники від видавництва «Основи», а також роботи українських ілюстраторів та учасників конкурсу найкращого книжкового дизайну, заснованого спільно з Гете-Інститутом в Україні, а також цілу низку літературних заходів та презентацій.

«Я спочатку був вражений, а потім дуже гордий  тим, коли бачив яку цікавість  викликає наш національний стенді у європейського глядача і фахівців книжкової індустрії. Мені було дуже приємно за нашу державу, коли Віце-президент Франкфуртського книжкового ярмарку Тобіас Фосс прийшов на урочисте відкриття стенду, окремо знайшов час провести нашу делегацію по всіх павільйонах, оскільки побачив перспективу сучасної української літератури  та  значний  потенціал книговидавництва України, - розповідає Міністр культури України Євген Нищук. - По поверненню із  Франкфуртського ярмарку  Україна вже розпочала підготовку до книжкового форуму в 2017 році. Зокрема,  планується, окрім повноцінного національного стенду, участь нашої країни в окремій секції, присвяченій літературі, пов’язаній  з мистецтвом, сучасних проектах  спільних з компанією Google, залучення нашої держави до  книжкового бізнесу, пов’язаного з авторськими правами, активної участі у наступному книжковому  ярмарку Українського інституту книги  та багато інших проектів».

Як повідомлялося, цьогоріч за ініціативи Мінкультури вперше над формуванням національного стенду України працювала  робоча група, до складу якої увійшли представники Міністерства культури, Міністерства закордонних справ, Міжнародного фестивалю Книжковий Арсенал, ГО «Форум видавців у Львові», Мiжнародної лiтературної корпорацiї MERIDIAN CZERNOWITZ, Української асоціації видавців.

Франкфуртський книжковий ярмарок тривав з 19 по 23 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-