Нацрада домовилася з мовниками, як виконувати закон про квоти

Нацрада домовилася з мовниками, як виконувати закон про квоти

Укрінформ
З 8 листопада набуває чинності закон про квоти пісень та передач українською мовою в радіопросторі. 18 жовтня представники радіогруп і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення підписали меморандум про імплементацію закону.

На цьому наголосив під час засідання, на якому й відбулося підписання, член Нацради Сергій Костинський.

"Меморандум створено для визначення єдиних - прозорих, зрозумілих та однакових для всіх мовників - підходів до застосування законодавства щодо обсягу пісень та ведення передач державною мовою... Радіоорганізації мають дотримуватись вимог закону з 8 листопада цього року. А з 15 жовтня запроваджується перехідний період, протягом якого радіоорганізації мають право в тестовому режимі виконувати закон в новій редакції. Протягом цього періоду Нацрада не буде застосовувати санкції за порушення вимог щодо частки музичних творів українських авторів та виконавців. До 8 листопада радіоорганізації мають право направити до Нацради свої плей-листи на експертизу щодо їх відповідності вимогам закону", - сказав Костинський.

Він уточнив: відповідно до цього меморандуму музичний твір вважається піснею, якщо в ньому є хоча б одне слово; що пісні, які мають текст як українською, так і іншою мовою, вважаються піснями державною мовою у разі, якщо кількість слів українською мовою перевищує 50%; що квоти обраховуються як кількість пісень державною мовою, при цьому тривалість пісні має становити не менше 90 секунд. Закон не передбачає винятків щодо обсягу пісень державною мовою у дні трауру та дні пам'яті тощо. 

"Таких моментів відображено тут дуже багато. І я радий, що ми дійшли згоди разом з представниками радіоіндустрії. Думаю, що виконання з 8 листопада цього закону буде відбуватися без незрозумілих конфліктів і дискусій", - зазначив Костинський.   

Як додав голова Нацради Юрій Артеменко, "правила гри" регулятор міг викласти у своїх рекомендаціях. 

"Але ми б хотіли, щоб в радіоорганізаціях відбувалася саморегуляція. Те, що представники радіоіндустрії брали участь у виробленні цього документа, свідчить про зовсім іншу його якість", - підкреслив він.  

Нагадаємо, що впродовж першого року з моменту набуття чинності закону про квоти пісень та передач українською мовою в радіопросторі частка пісень державною мовою має становити 25%, з другого року - 30%, з третього вона повинна зрости до 35%. Також закон вимагає від мовників забезпечення не менше 60% добового обсягу ведення передач, у тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних, державною мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-