В Івано-Франківську проходить

В Івано-Франківську проходить "мармулядовий" фестиваль

Укрінформ
Упродовж двох днів у центрі Івано-Франківська, біля Ратуші, готуватимуть мармуляду (джем), яким пригощатимуть гостей мистецької акції.

Це одна з найцікавіших подій фестивалю «Станиславівська мармуляда», який розпочався сьогодні в Івано-Франківську, повідомляє Радіо Свобода.

Як розповів співорганізатор фестивалю Тарас Лялик, на джем потрібно півтонни яблук, а смажать їх у 300-літровому казані. У неділю першим дегустуватиме повидло місцевий стронгмен Назар Павлів.

Такий фестиваль є своєрідною мандрівкою в історію міста, нагадує про «мармулядову пожежу». За легендою, у 1868 році на вулиці Липовій смажила господиня сливову мармуляду, та відволіклася на балачки чи то з сусідкою, чи то з молодим драгуном. Вітер підхопив жаринку, загорівся дах, через годину пожежа охопила все середмістя і знищила чверть будинків у Станиславові (так до 1962 року називався Івано-Франківськ). З цієї пожежі почалися кам'яно-цегляна розбудова міста замість дерев'яної і створення своєї пожежної команди.

«Станиславівська мармуляда» відбувається і як виставка-ярмарок. Свою продукцію представили місцеві виноградарі, пасічники, медовари.

За словами голови спілки пасічників Прикарпаття Івана Юська, такий «мармулядовий» фестиваль проходить лише в Івано-Франківську, це і туристична принада, і популяризація натуральної, екологічно чистої продукції. Завтра до фестивалю долучаться ще кондитери та пекарі.

Фестиваль «Станиславівська мармуляда» в Івано-Франківську відбувається вдруге.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-