Україна чекає 14 грудня реальних рішень щодо

Україна чекає 14 грудня реальних рішень щодо "скіфського золота"

Укрінформ
Україна розраховує на реальне судове рішення у справі щодо "скіфського золота" 14 грудня. 

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі ток-шоу "Люди. Hard Talk. LIVE" на телеканалі "112 Україна".

"Проблема полягає в тому, що за голландським права це питання розглядається, як питання приватного права. Більшість колекції повернулася, оскільки це була колекція, надана Київським музеєм. А чотири кримських музея, ми зараз ведемо дуже складний процес, судове засідання, яке було кілька днів тому, вважаю, для нас було успішним. За аргументацією, розумію. І я дуже сподіваюся, що 14 грудня ми отримаємо реальне рішення. Оскільки у нас те, що належить музеям, воно належить до Державного музейного фонду. І саме ця аргументація повинна спрацювати", - висловився глава МЗС.

Нагадаємо, на початку лютого 2014 року з кримських музеїв в Нідерланди на виставку була вивезена колекція скіфського золота. Виставка "Крим – золотий острів в Чорному морі" завершилася 31 травня 20014 року, але до кінця лютого 2014 року Крим був анексований Росією, і голландці розгубилися, кому повертати скіфське золото.

Українська колекція скіфського золота вже більше двох років у археологічному музеї Амстердамського університету (музей Алларда Пірсона). Відповідно до норм міжнародного і національного права, золото скіфів не може бути повернуто на півострів до завершення окупації Криму Росією. Голландці вибрали єдино можливий шлях врегулювання конфлікту – вирішити питання в судовому порядку, аргументуючи це тим, що кому б не були повернуті цінності, одна із сторін буде заперечувати. Якщо золото повернеться в російський Крим – судитися буде Україна, так як оголосила, що цінності належать її національному музейному фонду. А якщо їх передадуть в Київ – будуть численні позови від музеїв Криму, адже колекцію вивозили саме з кримських музеїв. Судовий розгляд триває досі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-