Україна очікує, що суд Амстердама поверне їй «скіфське золоте»

Україна очікує, що суд Амстердама поверне їй «скіфське золоте»

Укрінформ
Україна очікує на позитивне рішення суду Амстердама щодо повернення «скіфського золота».

Таким чином прокоментувала власному кореспонденту Укрінформу у Франції перспективи судового процесу 5 жовтня щодо повернення колекції (з 565 музейних предметів), втраченої через анексію Російською Федерацією Криму, заступник міністра культури України Тамара Мазур.

«Ми чекатимемо на позитивне рішення суду. Якщо суд Нідерландів послуговуватиметься чинним національним законодавством та положеннями міжнародного права, то ці культурні цінності повинні повернутися до України у Київ», - сказала вона.

За словами заступника міністра, судове засідання, заплановане на 5 жовтня, розгляне позиції сторін і ухвалить рішення.

«Позиція Російської Федерації полягає у тому, що ці експонати є власністю Автономної Республіки Крим, позиція України - це золото є власністю Української держави, як це було зафіксовано ще до анексії та окупації», - зауважила заступник міністра.

За її словами, на сьогодні зберігачем цих цінностей є Київський національний музей історії, тому потрібно повернути ці цінності власнику.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб спільно з Міністерством культури та Міністерством закордонних справ через суд, який відбудеться в Амстердамі, намагатиметься повернути колекцію, втрачену через анексію АР Крим Російською Федерацією.

Предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих низкою кримських музеїв, зокрема, «Центральним музеєм Тавриди», «Керченським історико-культурним заповідником», Національним заповідником «Херсонес Таврійський» та «Бахчисарайським історико-культурним заповідником» для експонування в Музеї Алларда Пірсона (м. Амстердам) в період з 06.02.2014 до 28.05.2014 року в рамках виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

Конфлікт навколо експонатів кримських музеїв виник через анексію Криму Російською Федерацію. Саме в цей час експонати перебували на виставці в Амстердамі. Після завершення виставки нідерландська сторона, незважаючи на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, який був визначений їхнім зберігачем відповідним рішенням Міністерства культури, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.

З іншого боку, згідно законам України, усі надані експонати є частиною Музейного фонду України і можуть передаватися на тимчасове зберігання лише на підставі укладених контрактів. Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона завершився 13.06.2014 року, після чого ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-