Археологи знайшли фігурку оголеної жінки часів Трипільської культури

Археологи знайшли фігурку оголеної жінки часів Трипільської культури

Фото
Укрінформ
Глиняну фігурку жінки часів Трипільської культури знайдено у печері Вертеба на Тернопільщині.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів керівник експедиції, директор Борщівського обласного краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

«Знахідці – понад 5 тисяч років, але вона добре збереглася. Цікаво, що трипільці ніколи не малювали людей, а от глиняні людські фігурки чи фігурки тварин виготовляли досить часто. Вони зображали богинь родючості голими й наносили на їхні тіла особливі символічні знаки – ромби, спіралі. Поєднання обох символів означає шлюб стихій Неба і Землі», - розповів археолог.

За його словами, судячи із цієї та інших статуеток, свого часу знайдених у Вертебі, ідеалом жіночої краси трипільці вважали панянок з невеличкими персами й неймовірно пишними стегнами.

За словами керівника експедиції, разом зі студентами - майбутніми антропологами зі штату Мічиган окрім глиняної фігурки у печері виявлено місце, де трипільці оборобляли кремінь, добре збережені сліди вогнищ, давні лежанки, на яких відпочивали давні люди, попередньо їх нагріваючи. Також знайдено фігурки тварин і вперше - фігурку птаха, вочевидь, качки. Виявлено крем’яні знаряддя праці, частини мотик з оленячого рогу, якими трипільці обробляли землю зі сподіванням на врожай. Про це свідчать і знайдені давні зернотерки, якими розтирали зерно на муку.

Нині в Україні досліджено понад дві тисячі трипільських поселень, могильників і курганів. На сьогодні відомо близько тридцяти трипільських давніх міст. Але у світі є тільки одна печера, де є і останки трипільців, і їхні речі. Це – печера Вертеба на Тернопільщині, де діє підземний музей Трипільської культури. У цій в одній із найбільших у Європі печері, де досліджено до 1 км підземних лабіринтів, майже кожного археологічного сезону археологи знаходять артефакти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-