В Укрінформі презентували книгу

В Укрінформі презентували книгу "Історія українського війська"

Укрінформ
Нову книгу Громадського просвітницького проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт" - "Історія українського війська" презентували в Укрінформі.

Про це розповів під час презентації науковий редактор видання, співробітник науково-дослідної частини історичного факультету Київського Національного університету ім. Т.Шевченка Василь Павлов.

"Історія цієї книги почалася ще в 1996 році, тоді ми вперше ознайомились із фундаментальною працею Крип’якевича "Історія українського війська" і відразу захотілося зробити щось своє. Всі ці роки йшов процес накопичення матеріалу, отримання досвіду. Ми намагалися включити до цієї праці історію розвитку військової справи на території України від появи війни як соціального явища до сучасних подій на сході України до проведення АТО", - сказав Павлов.

 

Він зазначив, що акцент у книзі зроблено на простому солдатові. "Ми намагалися уникати історії елітарних підрозділів, дивакуватих подій. Брали лише простих воїнів, брали лише ті формації, які були масовими, які достойменно воювали за Україну і її незалежність, або були першоджерелами. Бо нам робили закиди, чому у нас з’явилися скіфи та сармати. Дійсно вони не є українцями, але це є першоджерело українського воєнного мистецтва", - зауважив науковець.

За його словами, у книзі включені різні історичні періоди. "Це період давньої Русі, період Великого князівства Литовського, козацький період. Вперше в сучасній українській історіографії ми включили українців у складі армій імперій, у складі Російської імперії та Австрійської імперії в період кінця 18 - початку 20 століття. Один із найбільш вдалих і за змістом і за розміром - це період перших визвольних змагань. Фактично це той період з якого мало б брати історію наше українське військо, яке утворилося більше ста років тому. Ми включили сюди Карпатську Січ, УПА, ЗСУ", - зазначив Павлов.

Водночас керівник Production Hub БО "Стратком УА" Оксана Горбач зазначила, що примірники книг будуть роздані насамперед у військових закладах, а також частина з них буде передана на передову.

"Зараз у нашій у нашій країні тривають військові дії, саме тому ми плануємо в першу чергу працювати із військовослужбовцями. Це дві категорії - студенти військових училищ, університетів, а також військовослужбовці, які служать в ЗСУ і на передовій.  Ми плануємо створити плакати, брошури, інформаційні матеріали, роздаткові матеріали по історії в кожному напрямку військ, і розповсюдити їх у військових частинах", - зауважила вона.

Проект реалізовано спільними зусиллями істориків, археологів, дослідників та реконструкторів під керівництвом Кирила Галушки, координатора проекту "LIKБЕЗ. Історичний фронт".

Книга була видана у вересні у видавництві "Клуб сімейного дозвілля" тиражем у 5 тис. примірників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-