Польські науковці розробили проект благоустрою старовинної церкви на Прикарпатті

Польські науковці розробили проект благоустрою старовинної церкви на Прикарпатті

Укрінформ
Польські науковці розробили та безкоштовно передали Музею мистецтв Прикарпаття проект благоустрою території церкви Святого Духа, яка перебуває під егідою ЮНЕСКО. Вартість проекту сягає 50 тисяч євро.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак.

«Працівники польських природоохоронних інститутів передали для нашого Музею в Рогатині документацію, яка дає можливість зробити фахову роботу з благоустрою території та захисту буферних зон церкви Святого Духа. Вартість досліджень та документації - близько 50 тисяч євро. Поляки передали їх Україні безплатно», - повідомив Федорак.

За його словами, наступного року влада Прикарпаття розгляне питання виділення коштів для початку робіт, необхідних для благоустрою церкви.

Федорак стверджує, що головна вимога проектантів – це збереження автентичного вигляду церкви. Проект вимагає відновлення кам’яних плит біля її будівлі та зведення «паркану, який обов’язково має вписатися у ландшафт».

Польські науковці працювали над цим проектом більше року. Федорак зауважив, що вони відзначили добру роботу українських музейників, яким вдалося врятувати дерев’яну церкву та її ікони від жуків-короїдів.

«Коли робили експертизу деревини у церкві Святого Духа, виявили, що церква має більше 500 років, а це доводить, що вона є старішою, ніж її вважали дотепер. Важливо, що унікальна пам’ятка України та світу є під крилом Музею мистецтв Прикарпаття. Навіть польські фахівці та експерт ЮНЕСКО відзначили що з 16 їх об’єктів, Святодухівська - збережена найкраще», - зазначив Федорак.

Церква Святого Духа у Рогатині (Рогатинська Святодухівська церква) - дерев'яний християнський храм, пам'ятка народної архітектури та монументального мистецтва національного значення, який використовується як філіал Музею мистецтв Прикарпаття. 21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, що проходила у Камбоджі, церква Святого Духа, разом з іншими дерев'яними церквами карпатського регіону, була включена у список світової спадщини ЮНЕСКО. Досі церква Святого Духа в Рогатині вважалась пам'яткою XVII століття і офіційно датується 1598 роком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-