У Латвії не виключають пікетування концертів за участю

У Латвії не виключають пікетування концертів за участю "95 кварталу"

Укрінформ
Активіст української громади в Латвії Ольга Берга (Чухліб) розповіла про враження, яке залишив фестиваль Made in Ukraine в Латвії, а також про те, як він може бути сприйнятий, якщо буде продовжений в наступному році.

Про це вона повідомила кореспондентові Укрінформу.

"Певне невдоволення виступом "95 кварталу" було ще на самому початку, коли в ЗМІ пішла реклама фестивалю з незграбним використанням акценту. Потім, після концертів, в яких також були некоректні місця, це негативне враження зміцнилося. Але за принципом "не нашкодь" тоді не хотілося піднімати через це шум. Тепер же, після реакції української громадськості, варто висловитися", - ділиться Берга (Чухліб).

За її словами, організатори фестивалю Made in Ukraine, автори і актори "Вечірнього кварталу", готуючи свої заходи, концерти, не врахували специфіку приймаючої сторони, зовсім інше інформаційне середовище. Латвія - маленька країна, після півстолітнього радянського панування має загострене національне почуття.

Наприклад, в Латвії раніше з великою увагою поставилися до Євробачення-2016, до виступу там Джамали. Трагічні ноти її пісні "Тисяча дев'ятсот сорок чотири" дуже близькі латвійцям. Тому багато хто з подивом сприйняв участь співачки в даному фестивалі в "такому сусідстві". Також некоректними здалися деякі жарти на адресу місцевих жителів. Інші жарти були болісно прийняті українською громадою Латвії ("Україна - порноактриса", "української культури - на 4 дні"). У підсумку ці репризи "Кварталу" смакували місцеві жителі, які перебувають під впливом путінської пропаганди.

"Це явно не той ефект, на який розраховували організатори фестивалю. Більше того, друзі-латиші мені кажуть: "Раніше ми пікетували російську "Нову хвилю". І до українського фестивалю, який прийшов йому на зміну, поставилися з великою цікавістю. Але тепер бачимо, що поміняли "шило на мило", - сказала Берга (Чухліб).

Вона наголосила: "Якщо організатори при підготовці наступного фестивалю не врахують в повній мірі місцеву специфіку, то не можна виключити, що заходи, подібні до фестивалю Made in Ukraine, пікетуватимуть".

Берга (Чухліб) закликала організаторів фестивалю не вважати цю критику, що прозвучала, як в Україні, так і в Латвії, змовою, інтригами недругів, а поставитися з розумінням, щоб не завдавати шкоди іміджу України, української культури за кордоном в цілому і в Латвії зокрема.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-