Москаля звинуватили у спотворенні старовинної церкви під час реставрації

Москаля звинуватили у спотворенні старовинної церкви під час реставрації

Укрінформ
У Закарпатській ОДА відкидають звинувачення у тому, що ініційована губернатором Геннадієм Москалем реставрація старовинної дерев'яної церкви Св. Анни на Березнянщині спотворила її історичний вигляд.

Як сказав у коментарі кореспондентові Укрінформу речник Москаля Ярослав Галас, під час реставрації дотримувалися усіх норм, нові бані для церкви робили старі майстри за народними технологіями.

«Щодо форми куполів, яка, як нам закидають, була змінена, то мушу запевнити, що це не так. Справа в тому, що куполи старої церкви мали інакшу форму, не чітку конусоподібну, а сплюснуту через те, що вони «просіли», бо дерево всередині прогнило. Під час реставрації ми знайшли єдиного майстра з Міжгірщини, у нього тонка робота, це не якийсь дроворуб, а справжній майстер своєї справи. Він, зокрема, робив за старою технологією для обшивки бань так звані шигнлі (дранку). Їх не пиляють, а відколюють від поліна – по волокну деревини, завдяки чому покрівля з шинглів довше не псується», - пояснив Галас.

Напередодні голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль відзвітував про реставраційні роботи, ініційовані ним у деревяній церкві Святої Анни в с.Буківцьово Великоберезнянського району. 

«У квітні цього року був у селі в робочих справах, і селяни поскаржилися, що стара церква, пам’ятник архітектури, починає руйнуватися – шинглі (дерев’яні колоті дощечки, якими вкритий дах) прогнили, зі стелі крапає, на підлозі від вологи з’явилася пліснява. Я попросив знайти умільців, які могли б відреставрувати церкву без використання новітніх матеріалів і технологій, щоб не спотворити історичну цінність споруди. За 4,5 місяці в оновленій церкві провели богослужіння. Майстри поміняли крокви, що згнили, повністю перекрили шинглями дах, поставили нові куполи й хрести. Залишилося закінчити деякі роботи на покрівлі й відреставрувати інтер’єр, але головне те, що зараз загрози руйнування цієї унікальної церкви немає», - розповів Москаль.

Разом із тим, один із поважних ужгородських дизайнерів Олег Олашин порівняв реставровану церкву із фотографіями історичної пам’ятки народної архітектури до реставрації – невідповідності його вразили, і він назвав роботу Москаля «спаскудженням, а не реставрацією».

«Як інакше назвати заміну традиційних барокових веж на «московські цибулини?» - прокоментував пост Москаля про реставрацію Олашин.

Також представники громадськості помітили, що давні хрести на церкві замінили на сучасні православні. У церкві служать православні священники МП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-