Євробачення-2017: треба було повірити в Одесу

Євробачення-2017: треба було повірити в Одесу

Аналітика
Укрінформ
Провідні культурні діячі поділилися Укрінформу, що вони думають про вибір столиці як господаря Євробачення

Нарешті сталося: сьогодні Кабмін оголосив, що містом-господарем Євробачення стане Київ, його підтримали 19-ма голосами, а Одесу – всього 2-ма. Такий вибір на користь столиці був передбачуваним і зрозумілим з фінансової точки зору – Одесу треба підготувати до проведення Євробачення і добре на це затратитися, а з Києвом і простіше, і дешевше, а декому – і вигідніше. До того ж, як пояснив міністр культури Євген Нищук, надзвичайно важливою складовою ухвалення такого рішення були фінансові гарантії, і саме столиця переконала оргкомітет, що готова витратити на підготовку та проведення пісенного конкурсу найбільшу суму: «На саме шоу він (Київ - ред.) готовий витратити не менше 200 мільйонів, а на підготовку арени, ландшафту, всієї інфраструктури – мільярд».

Оргкомітет прийняв рішення на користь Києва, зважаючи на нинішню нестабільну економічну ситуацію в країні, і на те, як би  краще  заробити на цьому.  Але ж є інша сторона медалі – що в майбутньому це дасть для України? Ситуація довкола затягування із вибором і остаточним оголошенням міста-переможця показала, що про перспективу нашої країни у світі у нас знову не замислюються, а мріють лише про те, аби швидше отримати максимальний прибуток від якомога менше затрачених коштів. А світу треба було сказати, що Україна – це не лише Київ і Майдан. Одеса-господарка Євробачення давала для цього чудесну нагоду, але її змарнували, заради кількох мільйонів, які, з огляду на масштаб очікувань, видаються жалюгідними копійками.  Українській Одесі – потрібна була підтримка, шанс повірити у власні сили, а гору взяла прямолінійна меркантильність.

Укрінформ, до речі, уже публікував матеріал, в якому підтримував Одесу, і дійшов висновку: вона має потенціал і всі сили, аби провести Євробачення. Не склалося...

Відтак Укрінформ поцікавився у провідних культурних діячів, що вони думають щодо вибору міста-господаря Євробачення-2017 в Україні?

Оксана Забужко, українська письменниця:

 «Я категорично вболівала за Одесу, тому що пора відкривати українське Середземномор’я»

 «Мені звичайно і суб’єктивно як громадянці, і як людині, яка 20 років в ході своєї міжнародної кар’єри займається тим, що представляє Україну світові, хотілось би, щоб перемогла Одеса. Але немає великої несподіванки в тому, що вирішили особливо «не паритися», бо ж Одеса вимагала великих інвестицій та будівництва. До неї треба рук і грошей, тобто справжнього  господаря. Звичайно, це була б нагода і виклик. Це добрий привід – коли гості в хату, зробити прибирання. Але очевидно, що підрахували, що в Києві це буде з меншими накладками.

Я категорично вболівала за Одесу, тому що пора відкривати українське Середземномор’я. Стільки років в Одесу вливалися російські гроші для реклами «Одессы - русского города». І власне відкриття для світу Одеси як саме українського Середземномор’я, історично українського міста було б важливим. Це дуже хороше місто з усіма його полікультурними традиціями, з усіма його греками, гунами, молдаванами, євреями, з усім південним середземноморським колоритом, який ще зберігся. Тому я трохи розчарована, але не заскочена».

 Іван Малкович, український поет і видавець, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»:

 «Як Бог дасть, наші співаки виграють нове Євробачення, і тоді вже покажемо Одесу»

«Я думаю, що Україна у виборі Києва не втратить. Я сподіваюся, що як Бог дасть, то наші співаки за кілька років виграють нове Євробачення, і тоді вже можна буде показати Одесу, яка буде краще відремонтована, «підмарафечена» – не тільки кілька вуличок, а й трошки далі. Це буде набагато краще, тому що Одеса прекрасне місто, але не всюди. Аби Бог дав, щоб втихомирилося все, і ми перемогли. Так буде більше можливості, щоб провести все спокійно, бо в Одесі все ж таки є сепаратистські елементи, хоча й сидять під піччю... Я думаю, що Київ у цьому плані безпечніший, хочеться в це вірити».

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-