Сервантесу відкрили барельєф у Франкових Нагуєвичах

Сервантесу відкрили барельєф у Франкових Нагуєвичах

Фото
Укрінформ
Під час святкувань 160-річчя з дня народження Івана Франка у селі Нагуєвичі відкрили барельєф класику іспанської літератури – Мігелю де-Сервантесу.

У відкритті взяли участь міністр культури Євген Нищук, народний депутат від тамтешнього мажоритарного округу Богдан Матківський, представники влади Львівщини та Дрогобичини, гості свята, зокрема з Українського товариства Університету Валенсії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Барельєф під бронзу виготовили Станіслав Мигаль – архітектор, академік, професор, та Ярослав Скакун – Народний художник, професор академії мистецтв.

Барельєф встановлений на доповнення комплексу пам’ятних дошок «Іван Франко та світова література», розміщеного в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі».

У зв'язку з 400-річчя смерті Сервантеса, про відсутність іспанської постаті у вказаному комплексі цьогоріч згадали представники Українського товариства Університету Валенсії, які в 2015 році видали іспанською мовою книгу «Іван Франко. Українське перо іспанських класиків» та ведуть веб-портал франкознавства іспанською мовою ivanfranko.es

Встановлення цього барельєфу є першою монументалізацією Сервантеса в Україні. Вирішальною була участь директора заповідника «Нагуєвичі» Орести Резекулової. Справі посприяв і голова Асоціації іспаністів України Олександр Пронькевич.

Як повідомив Укрінформу кореспондент з Іспанії, того ж дня на батьківщині Сервантеса – в місті Алкалі-де-Енарес - місцева українська громада відновила пам’ятну дошку Тарасу Шевченку, встановлену в 2014 році разом з меморіальним висадженням садку з 47 вишневих дерев.

Як відомо, Іван Франко зробив українською віршовану переробку «Пригоди Дон Кіхота» та публікував літературну критику на спадщину Мігеля де-Сервантеса.

Фото: Укрінформ, Андрій Якубув

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-