У Ніжині відкрили пам’ятний знак автору

У Ніжині відкрили пам’ятний знак автору "Молитви за Україну"

Фото
Укрінформ
Пам’ять автора слів духовного гімну українців - пісні "Молитва за Україну" ("Боже великий, єдиний, нам Україну храни") Олександра Кониського (1836-1900) у Ніжині Чернігівської області вшанували відкриттям меморіального знаку.

Про це повідомила прес-служба Ніжинської міської ради.

"18 серпня 2016 року у сквері по вулиці Московській відбулось урочисте відкриття меморіального знаку, присвяченого  Олександру Яковичу Кониському - українському письменнику, лексикографу, перекладачу, громадському діячеві, авторові слів пісні "Молитва за Україну" та перекладу "Щоденника" Т.Г. Шевченка. Письменник народився в селі Переходівка Ніжинського району, а його дитячі роки минули в Ніжині", - йдеться у повідомленні.

Знак встановлено на місці, де раніше знаходилося Ніжинське повітове училище, в якому в 1844-1849 роках навчався письменник.

Фото: nizhynrada.org

В урочистостях взяли участь представники місцевої влади та громадськості, небайдужі жителі міста. На заході пролунали Державний гімн України та пісня "Молитва за Україну". До пам’ятника Кониському поклали живі квіти.

Пам’ять видатного земляка вшановано сьогодні й у селі Переходівка. Там в урочистій обстановці відкрили меморіальну дошку.

Олександр Кониський народився 6 (18 серпня) 1836 року. Він - автор першої грунтовної біографії Т. Шевченка (у 2-х томах), яка не втратила свого значення і нині. Цю працю високо оцінили І. Франко та А. Кримський. Створення гімну "Молитва за Україну", покладеного на музику Миколою Лисенком, припадає на період його плідної праці над дослідженням життя та творчості  Шевченка. Помер Кониський у Києві 29 листопада (12 грудня) 1900 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-