Пам’ять автора

Пам’ять автора "Молитви за Україну" вшанують на Чернігівщині

Укрінформ
У селі Переходівка Ніжинського району Чернігівщини відкриттям меморіальної дошки вшанують пам’ять видатного земляка Олександра Кониського - автора слів духовного гімну "Молитва за Україну".

Про це повідомляє Ніжинська райдержадміністрація.

"18 серпня 2016 року відбудуться урочисті заходи з нагоди відзначення 180-річчя з дня народження Олександра Кониського (1836-1900), видатного земляка, письменника, публіциста, перекладача, громадського діяча, вченого, автора духовного гімну "Молитва за Україну" ("Боже великий, єдиний, нам Україну храни"). О 10.00 в селі Переходівка (біля церкви) відбудеться відкриття меморіальної дошки О. Кониському", - йдеться у повідомленні.

Після того в селі Стодоли пройде святковий концерт.

Олександр Кониський народився в селі Переходівка 6 (18 серпня) 1836 року, виріс у Ніжині. Він автор першої грунтовної біографії Тараса Шевченка, яка не втратила свого значення і нині - "Тарас Шевченко-Грушівський: Хроніка його життя". Цю працю високо оцінили Іван Франко та Агатангел Кримський. Створення гімну "Молитва за Україну", покладеного на музику Миколою Лисенком, припадає на період його праці над дослідженням життя та творчості Тараса Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-