"Симфонія живопису": одеситам розкажуть про видатного земляка

Укрінформ
У серпні в Одеському національному театрі опери та балету пройде вечір пам'яті та презентація художньо-документальної стрічки про творчість художника Вадима Кучера-Куцана.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіли організатори проекту.

«Цей фільм стане нагадуванням для нашої підростаючої художньої молоді, яка зможе подивитися на свого сучасника, з яким тільки нещодавно ходила одними вулицями, та захопитися мистецтвом. Намагатися досягнути такого рівня майстерності. Це та сама планка, на яку вони можуть рівнятися з гордістю», - сказала представник ГО «Lenni-Yur» Олександра Шевченко.

Режисером та автором сценарію стрічки виступив Сергій Пудич. За його словами, він навмисно відійшов від стандартної документалістики, та ввів у фільм художню лінію. Робота над фільмом розпочалася у листопаді минулого року. Крім того стрічка стане лише частиною великої програми в пам'ять митця.

«Фільм є лише тільки частиною перформанса, який пройде у театрі, крім того буде виступ балетної трупи, розповіді про життя Вадима, а також пройде виставка», - сказав Сергій Пудич.

Мистецтвознавець, співробітник Одеського музею східного та західного мистецтва Володимир Островський зазначив на прес-конференції, що сім років поспіль картини художника відкривали «Русские сезоны» у Франції, а його роботи знаходяться у відомих приватних колекціях Європи. Але на Батьківщині, після смерті митця, про нього пам'ятає лише невелике коло поціновувачів його творчості.

Під час Помаранчевої революції Вадим Кучер-Куцан створив серію «Переведи меня через Майдан», яка була експонована в Одеському літературному музеї. За словами Островського, всі картини були розкуплені, але одна на прохання музею була передана до його фондів. Кілька його робіт є в Одеському художньому музеї. Одним з останніх проектів художника, який він не завершив, стала серія портретів видатних одеситів.

«На моє переконання, це один з найвизначніших майстрів пензля на півдні України, але хто це усвідомлює сьогодні? Я кажу людям: Вадим Кучер-Куцан - це видатна постать. Вони погоджуються, але я бачу в очах порожнечу. Я розумію, що потрібно двісті або сто років, щоб ми зрозуміли, що був такий видатний майстер. Я не хочу чекати навіть 50 років, темп часу змінився. Ми мусимо знати своїх», - зазначив Островський.

Наразі мистецтвознавець веде перемовини з художньою галереєю у польському Сопоті про виставку художника. Попередньо планується, що виставка пройде у вересні 2017 року.

30 серпня в Одеському Національному академічному театрі опери та балету пройде вечір пам'яті та презентація фільму про художника "Симфонія живопису: життя та творчість Вадима Кучер-Куцана".

Одеський художник Вадим Кучер-Куцан народився 3 червня 1966 року. Навчався в Київському художньому інституті та Санкт-Петербурзькому академічному інституті живопису, скульптури та архітектури ім. Рєпіна. Провів більше 30 персональних художніх виставок в Одесі, Києві, Стокгольмі, Берліні. Вадим Кучер-Куцан пішов з життя в грудні 2013 року. За своє життя майстер створив більше 7000 тисяч картин, частина з них зберігається в приватних колекціях в Україні та Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-