Червоний хідник Одеського кінофестивалю і рекорд Гіннеса

Червоний хідник Одеського кінофестивалю і рекорд Гіннеса

Аналітика
Укрінформ
В Одесі 15 липня відкрився вже 7-й міжнародний кінофестиваль.

Церемонія відкриття розпочалася хвилиною мовчання на знак співчуття сім'ям і близьким загиблих у трагедії в Ніцці. Крім того, слова міністра культури України Євгена Нищука на підтримку Олега Сенцова зачитав зі сцени голова Державного агентства з питань кіно України Пилип Іллєнко.

Перші прес-конференції відкриття пройшли в кінотеатрі "Батьківщина" ще о 14 і 15 годинах, а о 18 годині учасники кінофестивалю пройшли по червоному хіднику на церемонію відкриття в Театр опери і балету.

Цього року нагороду «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво отримав оскароносний сценарист і режисер Крістофер Хемптон, який також очолив журі Міжнародної конкурсної програми. «Звичайно нагорода вручається за заслуги в кінці кар'єри, але навіть після 50 років, які минули відтоді, як була поставлена моя перша п'єса, я хочу сприймати цю нагороду як заохочення творити далі», — поділився зі сцени британський кінематографіст.

Крім Крістофера Хемптона в міжнародне журі увійшли член Європейської кіноакадемії Ребекка О'Брайєн, призер ОМКФ-2015 Єва Нейман, американський режисер Алекс Росс Перрі і знаменитий продюсер Уберто Пазоліні.

Разом зі складом журі були оголошені і фільми конкурсних програм: в міжнародному конкурсі ОМКФ-2016 буде представлено 12 картин, у конкурс європейських документальних фільмів увійшли 6 робіт, а національна програма побила рекорд фестивалю — понад 300 робіт подали заявки на участь, з яких у конкурс потрапили 5 повнометражних і 21 короткометражна стрічка.

Голова облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі також подякував організаторам фестивалю. «Одеса — це приголомшливий світовий бренд. Ми активно працюємо над залученням у місто інвестицій, у тому числі в сферу кіноіндустрії», — заявив губернатор.

Переможниця «Євробачення-2016» українська співачка Джамала на завершення вечора виконала свою версію знаменитої арії «Summertime» американського композитора Джорджа Гершвіна, за основу якої була взята українська колискова «Ой ходить сон...».

Червоним хідником пройшли й іноземні гості: Девід Новак, який цього ж вечора презентував свій документальний фільм «У пошуках Бабеля» на Ланжеронівському узвозі, Дональд Сосін, який створив авторську музику до фільму «Шерлок Холмс», Оліас Барко з Поліною Печенко, яка виконала головну роль в останньому фільмі режисера, та інші.

Одеський кінофестиваль триватиме до 23 липня. У планах організаторів - запросити фахівців з Книги рекордів Гіннеса для фіксації рекорду - найбільшого відкритого кінотеатру, в ролі якого виступає знамениті одеські Потьомкінські сходи. У день відкриття, 15 липня, на Потьомкінських сходах, перетворени на глядацьку залу, був показаний фільм 1916 року виробництва, "Шерлок Холмс".

Відеорепортаж Укрінформу з церемонії відкриття і червоної доріжки

Дмитро Флорін. Одеса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-