Мінкульт заявив, що збереження картин Айвазовського - на совісті РФ

Мінкульт заявив, що збереження картин Айвазовського - на совісті РФ

Укрінформ
Міністерство культури України виступило з офіційною заявою з приводу експонування картин Івана Айвазовського з колекції Феодосійської картинної галереї на виставці, присвяченій 200-річчю з дня народження художника, у Третьяковській галереї у Москві. 

Про це повідомляє прес-служба Мінкульту. 

"Наша держава позбавлена можливості будь-якого контролю за збереженням культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях, а особливо тих, які є складовою державної частини музейного фонду України. Ми ще раз наголошуємо, що відповідно до статті 5 Гаазької конвенції 1954 року країна-окупант має докладати можливих зусиль для забезпечення охорони і збереження культурних цінностей території, що окупує", - підкреслюється у заяві.

Мінкультури нагадує про "грубе порушення РФ всіх норм міжнародного законодавства", і закликає  "міжнародне товариство, відповідні відомства іноземних держав та країн-членів міжнародних організацій призупинити співробітництво з російськими установами в сфері культури, якщо таким російським установам передаються рухомі культурні цінності, які незаконно вивозяться з території АР Крим та м. Севастополя, а також призупинити проведення іноземних виставок у таких російських музеях та виставок експонатів російських музеїв за кордоном".

Як повідомляв Укрінформ, близько 40 картин відомого мариніста Івана Айвазовського переправлено з галереї Феодосії на виставку в Третьяковську галерею Москви. Окупаційна влада Криму обіцяє, що до 200-річчя Айвазовського, яке відзначатиметься в липні 2017 року, картини повернуть до Феодосії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-