У Миколаєві археологи знайшли архітектурну споруду античного періоду

У Миколаєві археологи знайшли архітектурну споруду античного періоду

Укрінформ
Археологи знайшли архітектурну споруду античного періоду на території Миколаєва, яка датується 4-5 ст. до нашої ери.

Про це під час прес-конференції сказав начальник археологічної експедиції з дослідження пам’ятки археології «Поселення Велика Корениха ІІІ», заступник директора ДП «НДЦ-Лукомор’є» Інституту археології НАН України Олександр Смирнов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нещодавно ми знайшли архітектурну конструкцію античного періоду на території Миколаєва. Вона являє собою багатошаровий археологічний об’єкт, в основі якого житлове приміщення розміром 5,40-5,0х5,0-4,1 м. Підлога вкрита залишками трави чи очерету. Також досліджені три стовпові ями під опори конструкції даху. За попереднім даними, об’єкт датується 4-5 ст. до н.е.», - сказав Смирнов.

Вперше археологічні дослідження за рахунок коштів міського бюджету були проведені тут у 2013 році. Під час розкопок досліджено поселення доби античності біля мікрорайону Велика Корениха, яке постійно піддавалося грабіжницьким розкопкам.

Дослідження продовжили у вересні 2015 року. Вся площа розкопаної ділянки насичена давньою керамікою. Класифікуючи її, археологи заявили про повне домінування античного посуду. Амфорна тара представлена, в основному, керамікою V ст. до н.е. – це Хіоські пухлогорлі амфори, Лесбоські красноглиняні амфори, Клазоменські амфори.

«У 2016 році досліджено більше 100 кв. м пам’ятки. На глибині 45 см і виявлено контури приміщення (напівземлянки), про які йдеться вище», - зауважив Смирнов.

За його словами, подальші роботи на поселенні дадуть змогу археологам та історикам більш повно реконструювати стародавню історію рідного краю.

На сьогодні в м. Миколаєві на державний облік взято 73 пам’ятки археології. Більшість з них зазнають руйнування внаслідок техногенного впливу, дії природних факторів та грабіжницьких розкопок так званих чорних археологів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-