У Києві відкрили оновлену територію Історичного музею

У Києві відкрили оновлену територію Історичного музею

Укрінформ
Ошатні центральні сходи до Національного музею історії України - замість торгових палаток; впорядкована площа з новими доріжками - замість звичного зеленого паркану. Таким постав вхід до музею сьогодні. Це і було завданням першої черги проекту з відновлення цієї території. 

На цьому наголосив  у вівторок під час прес-конференції в музеї В'ячеслав Москалевський - меценат проекту "Відновлення території НМІУ за проектом Авраама Мілецького".

"Перша черга охоплює територію довкола музею, починаючи з центральних сходів аж до Пейзажної алеї. Ми відновили площу перед Історичним музеєм, яку останні покоління вже не бачили інакше, як за будівельним парканом зеленого кольору. Мало хто знає, як це виглядало до розкопок. Хотілося показати, як виглядав Київ раніше", - підкреслив Москалевський. 

Він уточнив, що загальний кошторис проекту - 19 млн грн. В першу чергу вкладено в середньому 8-10 млн грн. Проект буде завершено в середині вересня.

Меценат попросив КМДА продовжити відновлення проекту архітектора Мілецького, що поширюється на Пейзажну алею, "про яку теж ніхто не знає, як вона виглядала раніше - а вона складається не з одного ярусу, а з кількох".

Як нагадала керівник ГО "Андріївська пейзажна ініціатива" Марина Соловйова, у грудні 2015 року було  зроблено відновлення трасування фундаментів Десятинної церкви, що перед Історичним музеєм.

"Ми очікували, що кошти (на відновлення території) будуть надані з державного чи міського бюджету, але цього не сталося. Сталася дуже цікава і радісна річ - меценат В'чеслав Москалевський запропонував відновити чудовий паркан з граніту з чавунним литвом, ліхтарі та сходи. Ми звернулися до КМДА, Мінкультури, Інституту археології НАН України - і всі надали підтримку", - зазначила вона.

Соловйова також нагадала про складну ситуацію з людьми, які займалися торгівлею на сходах та під стіною музею. Тоді за допомогою проекту "Зробимо разом" і КМДА вдалося домовитися і перенести торгівлю.

Заступник голови КМДА Олексій Резніков, у свою чергу, підкреслив, що проект реалізовано зусиллями громадської ініціативи, міської влади і мецената. Він зазначив при цьому, що цей проект відновлює довіру до влади.

"Сьогодні свято відновлення та відродження території Старокиївської гори, а також відновлення довіри, оскільки на початку проекту були сумніви, чи не ховається за ним якийсь комерційний інтерес. Сьогодні всі можуть побачити, що ресторації, чи готелю, чи житлового комплексу тут немає. І не буде. Окрім як будівлі музею і, відповідно, відновленої Старокиївської гори", - запевнив Резніков.

Він додав, що Пейзажна алея і Старокиївська гора є частиною великого міського проекту, що передбачає відновлення сходів вниз до Подолу. 

"Вже найближчим часом ми зможемо урочисто відкрити сходи - вони будуть дуже гарними - на урочище Кожум'яки!" - повідомив голова КМДА Віталій Кличко під час урочистої церемонії перерізання стрічки біля центральних сходів до музею.

Він запевнив, що "на цій території, яку сьогодні відкрили, жодна людина не буде ставити кіоски" і що завдання київської влади - зберегти ту спадщину, яка нам залишилась від попередніх поколінь. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-