Мурали в Івано-Франківську нищити не варто - художник Дейнега

Мурали в Івано-Франківську нищити не варто - художник Дейнега

Укрінформ
В Івано-Франківську мурали, які з’явились після фестивалю «PORTO FRANKO ГогольФест», не варто нищити, бо це буде неетично щодо  столичних митців, які їх створили.

Про це кореспонденту Укрінформу в Івано-Франківську повідомив директор Музею мистецтв Прикарпаття, художник та член комісії, яку створили для погодження настінних панно, Михайло Дейнега.

«Учора відбулося засідання комісії і думаю, що наступного більше не буде. Якщо мурали і перемальовувати, то не раніше наступного року, коли знову буде фестиваль і за умови погодження ескізів.  Зараз їх нищити не варто, бо це буде не етично у відношенні до тих столичних художників, які їх намалювали», - заявив Дейнега.

Він зазначив, що остаточного рішення новоствореної комісії з погодження муралів немає, а думки місцевих мешканців щодо їх мистецької цінності розділились тому, що на фестивалі попередньо не були озвучені умови конкурсу та погодження ескізів настінних розписів.

«Я розумію сучасне мистецтво. Втім, у цьому випадку не художники винні, що з’явились ці мурали, а ті, хто дозволив їх малювати без попереднього погодження ескізів. Однозначно, тут вина не художників», - переконаний Дейнега.

Як повідомляв Укрінформ, у Івано-Франківську в рамках фестивалю «PORTO FRANKO ГогольФест», який проходив  8-12 червня, на фасадах 4 будинків були створені мурали (фасадні панно). Після негативного відгуку місцевих жителів щодо їх мистецької цінності, мер міста Руслан Марцінків підписав розпорядження про створення комісії з погодження цих муралів. Її завданням є підготувати висновки для погодження настінних розписів до 25 червня. Комісію очолив директор Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини міської ради Дмитро Нижник. У випадку відсутності погодження цих муралів місцеві архітектори обіцяли оголосити новий конкурс на розпис фасадів.

Фото: galka.if.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-