У Києві показали

У Києві показали "Молитву за гетьмана Мазепу" в пам'ять про Юрія Іллєнка

Укрінформ
Вечір пам’яті Юрія Іллєнка та показ його останнього фільму "Молитва за гетьмана Мазепу. Нова версія" відбувся у столичному кінотеатрі "Київська Русь" у рамках ретроспективи до 80-річчя від дня народження видатного митця.

Про це повідомляє прес-служба Мінкульту.

"Також прозвучав закадровий коментар Юрія Іллєнка із поясненнями як щодо історичного контексту подій фільму, так і щодо історії створення та самого фільму. Цей художній прийом перетворив автора на одного з персонажів картини, що органічно пов'язалося з його появою в кадрі, а також зйомками "з рук", коли камера постійно бере участь у побудові мізансцени як учасник, а не просто фіксатор", - ідеться у повідомленні.

"Молитва за гетьмана Мазепу" - це фантасмагоричні сни історії про кривавий бенкет трьох великих примар європейської культури – Петра І, Карла ХІІ та гетьмана України Івана Мазепи на полі Полтавської битви 1709 року. Сліпучі візії любові, смерті та анафеми Мазепи, що назавжди змінили історію Східної Європи. У головних ролях у фільмі знялися Богдан Ступка, Людмила Єфименко, В'ячеслав Довженко, Віктор Демерташ, Катерина Лисовенко, Пилип Іллєнко, Сергій Марченко, Марина Петренко, Сергій Романюк.

Стрічка створювалася на Національній кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка у 2002 році, але її так і не завершили - не було створено сучасної звукової доріжки. Крім того, фільм не мав прокату. Лише у 2008 році компанії "Іллєнко Фільм" вдалося отримати права на стрічку і взятися до створення її нової версії, а насправді - завершення. Саме тоді створили нову звукову доріжку в форматі Surround 5.1., а сам фільм трохи скоротили.

Фото: mazepa.name

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-