Скульптор Дяченко каже, що його пам'ятник жертвам Голодомору вартий уваги

Скульптор Дяченко каже, що його пам'ятник жертвам Голодомору вартий уваги

Укрінформ
Відомий український скульптор Олександр Дяченко, проект якого переміг 2009 року на конкурсі на кращий дизайн пам'ятника жертвам Голодомору 1932-33 років, який мав бути встановлений у Вашингтоні, сподівається, що його "Розбитий глобус" все-таки буде реалізований. 

Про це він заявив у коментарі кореспондентовы Укрінформу у вівторок під час відкриття виставки сучасної української скульптури у Національному заповіднику "Софія Київська".

"Після того, як я виграв конкурс, у нас були вибори президента і новий президент буквально через пару місяців сказав, що Голодомору в Україні не було. А коли через кілька років ця тема знов стала актуальною, про того, хто виграв конкурс, мабуть, уже забули. І реалізували проект архітектора з міста Вашингтон, яка посіла в конкурсі друге місце. Така історія, пов'язана із змінами в політиці", - сказав Дяченко.

Водночас він висловив переконання, що його модерний задум заслуговує на втілення.

"Щодо проекту, я би хотів, щоб він де-небудь був реалізований. Якщо це не у Вашингтоні, то все одно пам'ятник про Голодомор можна поставити багато де. Він міг би стояти і в Україні", - сказав  Дяченко.

Як повідомляв Укрінформ, у 2011 році Україна повернулася до питання спорудження у Вашингтоні пам'ятника жертвам Голодомору 1932-33 років, встановити монумент планувалося до жовтня 2013-го на виділеній ще 2006 року федеральним законом США земельній ділянці.

Проект Дяченка мав бути органічно вписаний у зелений трикутник скверу в центрі Вашингтона. На постаменті мала бути куля, символ гармонії, але з відсіченою частиною, що означало б порушення гармонії і руйнацію світу або надрізану хлібину, таку недосяжну для людей, які помирали з голоду. Яскраво-червона фактура граніту мала викликати ще один асоціативний ряд - кривавої рани. Текст на одній з граней постаменту: "Пам'яті мільйонів українців, які загинули від штучного голоду 1932-33 років" українською і англійською мовами. Ще один напис - "Зникнення одного народу руйнує цілісність світу" - мав пояснювати суть пам'ятника.

Натомість у листопаді 2015 року в американській столиці відкрили пам'ятний монумент, автором якого є архітектор Лариса Курилас.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-