У Софії Київській відкрили салон української сучасної скульптури

У Софії Київській відкрили салон української сучасної скульптури

Укрінформ
Виставку скульптур відомих митців з різних регіонів України "Точка зору. Від Заходу до Сходу" відкрили на галявині Національного заповідника "Софія Київська". Салон є значною подією в рамках ІІ Міжнародного фестивалю мистецтв "Анна Фест".

На цьому наголосив під час відкриття засновник і співорганізатор фестивалю Федір Баландін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це другий фестиваль "Анна Фест", започаткований торік на честь доньки Ярослава Мудрого, яка в ХІ сторіччі стала королевою Франції. Протягом червня фестиваль намагається представити зріз різних жанрів  українського мистецтва. І основний захід на ньому - великий скульптурний салон "Від Сходу до Заходу", на якому представляємо кращих українських скульпторів. Ми не думали про жанри, ми думали про дух. Вважаю, що нам вдалося показати дух українських пластичних митців на цій святій території. Дуже гармонують із Софією, скажімо, скульптури братів Волосенків і абсолютно неймовірні твори Олександра Дяченка", - підкреслив Федір Баландін.

Заступник генерального директора НЗ "Софія Київська"  В'ячеслав Корнієнко в свою чергу завважив, що виставка є сміливим і цікавим художнім проектом, який знайомить із тенденціями в сучасному українському мистецтві.

"Сучасну українську школу пластики вирізняють високі якості, оцінені так не тільки вітчизняними, а й зарубіжними фахівцями. Ці якості виражаються в сміливості художніх форм, слідуванні фактурі, глибокому емоційному наповненні цих творів", - зазначив Корнієнко.

Говорячи про фестиваль, куратор проекту Тетяна Калита наголосила, що постать Анни Ярославівни є однією з тих, що формують гуманітарну ауру нації, а щодо культури, то Україна є однією з найпотужніших у цій царині. 

"У виставці беруть участь художники, якими Україна пишається, які справді представляють її від Заходу до Сходу. Це такі відомі скульптори, як Петро Антип, Тамара Бабак, Юрій Багаліка, Микола Бірючинський, Олександр і Владислав Волосенки, Олександр Дяченко, Олексій Золотарьов, Олег Капустяк, Світлана Карунська, Володимир Кочмар, Олександр Мацюк, Валерій Пирогов, Костянтин Синицький, Василь Татарський, Василь Ярич", - сказала Тетяна Калита.

Олександр Дяченко зазначив, що виставка є прецедентом масштабного проекту просто на повітрі.

"Великі скульптурні виставки проходять в Арсеналі. Але це в приміщенні, а тут виставляються тільки екстер'єрні роботи. Відповідно досить великий масштаб цих робіт, це роботи, виконані з певного матеріалу, щоб витримувати примхи погоди. Організатори фестивалю, дирекція Софії Київської зробили унікальний хід, зробивши цю виставку на території Софії", - сказав скульптор.

Він також відзначив "героїзм учасників не з Києва, тому що вартує великих коштів привезти роботи здалеку".

"Будь ласка, дивіться. Скульптура не вимагає того, щоб про неї розказували. Її треба дивитися і відчувати", - порадив Олександр Дяченко.

Фото: Данііл Шамкін/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-