Кіночервень: Черепашки-ніндзя, вбивця Гітлера і чорнобильські бабусі

Кіночервень: Черепашки-ніндзя, вбивця Гітлера і чорнобильські бабусі

Укрінформ
Червневий анонс кінематографічних новинок і фестивального калейдоскопу місяця

Прихід літнього сезону з його атмосферою невимушених і необов'язкових розваг змушує прокатників віддати перевагу перевіреному над новим. Червневий кінопрокат порадує насамперед глядачів, прив'язаних до старих історій і персонажів – продовження та перескладання на новий лад зазнали комікси про супергероїв, бойовик про благородних шахраїв, жахи про лісові хащі і зіткнення з прибульцями. У цій збірці сиквелів і римейків найоригінальнішим парадоксальним чином виглядає фільм про героя з минулого, чия історія не отримала досі заслуженої популярності.

Навіть фестивальний процес, який поступово згасає, частково зводиться до повторення: головні документальні картини останнього часу, шедеври про північнокорейський режим і чорнобильських бабусь також, вже знайомі українським сінемафілам. Втім, ті, хто  вже встиг познайомитися з цими перлинами раніше (а таких небагато), зможуть задовольнити свій потяг до чогось нового завдяки програмам українського короткого метру, італійських кінохітів і британського театру.

З 2 червня

Підлітки-мутанти черепашки-ніндзя 2 / Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows

Два роки тому на екрани вийшло чергове кінозвернення до героїчних образів тортіл, яке отримало вкрай низькі оцінки критиків і було оскаржене прихильниками серіалу. Незважаючи на виробничий розмах, велика кількість спецефектів і дотепних словесних перепалок, фільм і справді втомлює гучністю та незграбністю, а його сюжет відрізнявся рідкісною навіть для кінокоміксу безглуздістю.

Однак 500 мільйонів доларів, зібрані картиною Джонатана Лібесмана в прокаті, спровокували неминучу появу продовження. Постановку нової стрічки довірили маловідомому Дейву Гріну. Її обіцяють зробити більш схожою на першу екранізацію коміксів про черепашок-ніндзя, анімаційний серіал 1987-го року, завдяки якому з пригодами героїв познайомилися і наші співвітчизники. У всякому випадку, тут мають з'явитися кілька добре знайомих фанатам персонажів, які були відсутні у першому фільмі. Це соратник черепах Кейсі Джонс, голова інопланетного воїнства Крэнг і божевільний учений Бакстер Стокман.

Лихоманка / Cabin Fever

Ремейк популярного хорора 2002-го року, який створив найобдарованіший підопічний Квентіна Тарантіно - Элай Рот. Він виступив виконавчим продюсером нової версії. Слідом за оригінальним фільмом нинішня «Лихоманка» розповідає про відпочинок п'ятьох молодих друзів на лоні природи. Відпочинок  пройшов досить невдало: герої стикаються з волоцюгою, який підхопив смертельну інфекцію, і проганяють нещасного з несподіваною для себе самих агресивністю. Однак рішучі до нелюдяності заходи не допомагають, і жахлива хвороба проникає в їхню компанію, руйнуючи дружні і любовні зв'язки.

Режисер нової картини Тревіс Зарівни досить точно слідує за першоджерелом, вплітаючи в гострий сюжет тему відплати за вчинене зло і здібності до самопожертви заради близьких людей. Але «Лихоманка» Зарівни позбавлена іронічної інтонації, яка так добре вдається Роту, а виключно натуралістичні сцени часом настільки жорстокі, що здаються невдалою пародією.

З 9 червня

Підірвати Гітлера / Elser

Іменитий німецький постановник Олівер Хіршбігель знову звернувся до епохи Третього рейху, якій була присвячена найвідоміша його картина «Бункер» про останні дні Адольфа Гітлера. Як можна зрозуміти з назви нової стрічки, її дія розгортається по іншу сторону політичних і етичних барикад. У центрі оповідання - героїчний образ тесляра Йоганна Георга Эльзера, який ледь не визволив Європу від жаху нацистських концтаборів, в 1939-му році влаштувавши замах на фюрера. Розкриваючи характер і світогляд людини, яку християнські переконання привели до думки про необхідність убити лідера націонал-соціалістів, стрічка порушує тему відповідальності особистості за долю свого народу та всього світу.

Варкрафт / Warcraft

Серія комп'ютерних ігор-стратегій Warcraft, витриманих в антуражі фентезі, набула популярності в середині дев'яностих, і з того часу обзавелася джентльменським набором настільних ігор, книг, коміксів і сувенірів. Але лише тепер на екрани виходить її масштабна кіноадаптація, за якою, в разі успіху, піде низка продовжень.

В якості сюжету цього кінополотна з бюджетом у 160 мільйонів був обраний історичний катаклізм, що потряс всесвіт Warcraft, відомий фанатам як Перша велика війна. Як неодноразово заявляли творці, показуючи витоки і хід цього кровопролитного конфлікту між людьми та орками, фільм не віддає переваги жодній зі сторін, описуючи героїчні звершення і чорні лиходійства представників кожної з них.

Режисером картини виступив Данкан Джонс, син покійного Дейвіда Боуї, чиї попередні роботи, «Місяць 2112» і «Вихідний код», відрізнялися більш скромним виробничим розмахом.

З 16 червня

Ілюзія обману: Другий акт / Now You See Me 2

Знятий у 2013-му році франко-американський фільм про команду ілюзіоністів, які використовували своє мистецтво, щоб покарати шахраїв-олігархів, які під прикриваються законом, і обдурити пильність спецслужб. Фільм став вдалим прикладом бойовика бессонівського типу, який перенесли на американський ґрунт. Давній соратник Люка Бессона Луї Летер'є створив яскраве, гучне кінополотно, зі стрімким темпом і виразними сюжетними поворотами, які не обтяжуються правдоподібністю.

Сіквел, схоже, буде позбавлений французької інтонації. Його постановником виступив американець Джон Чу, перш відомим як автор мало кому потрібних мюзиклів кшталт «Джем і голограми» і незграбного продовження «Кидка кобри». Акторський склад залишився в цілому без змін, з нових виконавців варто відзначити Деніела Редкліффа. Він зіграв сина багатія, якого пограбували ілюзіоністи в першому фільмі - навколо його протистояння з квартетом трюкачів і розгортається сюжет.

З 23 червня

День незалежності: Відродження / Independence Day: Resurgence

Ще один сіквел, віддалений, втім, на більш давній термін від першої картини. Оригінальний «День незалежності», що вийшов в 1996-му році і ознаменувався небувалим касовим успіхом (загальносвітові збори перевищили 800 мільйонів доларів), став своєрідним символом фільмів-катастроф. Ця картина про протистояння людства інопланетному вторгненню затвердила свого творця, уродженця Німеччини Роланда Еммеріха, в якості головного голлівудського спеціаліста з масштабних руйнувань. В останні роки репутація Еммеріха дещо потьмяніла, і вихід продовження найбільш значущого фільму в його кар'єрі повинен допомогти йому підтвердити свій статус.

Поява картини може сприйматися як своєрідна реакція на досить похмуру міжнародну ситуацію. Об'єднання держав і народів, які розділені ідеологічними та військовими конфліктами, для боротьби з загарбниками з відкритого космосу, слугуватиме нагадуванням про речі, які об'єднують людський рід попри всі політичні та культурні особливості і суперечності.

Фестивалі місяця

Чотири гучних картини, які показані в рамках минулого в березні фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, з 2-го червня можна буде знову побачити на великому екрані. Хедлайнером огляду «Docu/Хіт» виступає один з головних документальних фільмів останнього часу, «У променях сонця» російського режисера Віталія Манського. У цьому фільмі, який створений в копродукції з Північною Кореєю і покликаний, на думку пропагандистів режиму, уявити ідеальний образ країни Чучхе, тоталітарна міфологія викривається з безжальною іронією. Навпроти, картина «Як змінити світ» Джеррі Роттуэла присвячена людям, які відстоюють право своїх близьких на краще завтра. Фільм побудований на архівних записах, створених у 1971-му році друзями, які організували кілька акцій протесту проти ядерних випробувань і китобійного промислу. Вони не підозрювали, що їх діяльність стане відправною точкою для створення однієї з найбільш впливових громадських організацій сучасності - «Грінпісу».

Дія двох інших картин розгортається в Україні, вони присвячені прагненню мужніх людей, що здатні до співчуття, полегшити долю своїх співвітчизників. «Майже святий» Стіва Гувера присвячений пастору з Маріуполя Геннадію Мохненко, який організував найбільший на пострадянському просторі притулок для бездомних дітей і практично самостійно бореться з наркоторгівлею. «Українські шерифи» Романа Бондарчука розповідають про жителів села Херсонської області, які  взяли на себе обов'язок підтримувати порядок в окрузі при фактичній бездіяльності правоохоронних і соціальних структур.

Крім столиці, де покази відбудуться в кінотеатрі «Жовтень», програма «Docu/Хіт» буде представлена у Львові, Харкові, Дніпропетровську, Маріуполі, Одесі та Херсоні. Розклад показів розміщено на сайті фестивалю.

У показах фестивалю «Британський театр кіно» у кінотеатрі «Київ» варто виділити запланований на 7-е червня спектакль Королівського національного театру «Хитромудрий план чепурунів» за знаменитою комедією Джорджа Фаркера, чарівна історія двох великосвітських молодих людей, промотавших стан і мають намір відшукати багатих наречених, але замість цього потрапляють в тенета справжньої пристрасті. Також у червні будуть представлені популярні постановки «Коріолан» за однією з найбільш недооцінених і при цьому політично актуальних драм Шекспіра, легка і дотепна любовна комедія «приватне життя» за п'єсою Ноеля Кауарда і фантазія про приватне і політичне житті Єлизавети II «Аудієнція».

Розклад вистав можна знайти на сайті кінотеатру.

8-го червня у кінотеатрі «Київ» розпочнеться «Тиждень італійського кіно», організований фестивалем «Молодість» спільно з Інститутом культури Італії в Україні. В цю вельми представницьку добірку однією з провідних національних кінематографій Європи включені десять картин. Їх знімали останні два роки.

Відкриє фестиваль «Друга весна» Франческо Калоджеро - це трагікомічна історія любовних взаємин, що стала хітом італійського прокату. Серед картин «Тижня» також слід зазначити: фільм-лауреат Венеціанського МКФ «Не будь злим» Клаудіо Калігарі - кримінальна драму про підлітків з важкою долею, яка бере натхнення з естетики фільмів Пазоліні. Наступна стрічка, яка отримала «Донателло» за кращий дебют і кращу чоловічу роль - комедія Едоардо Марія Фальконе «Якщо Бог дозволить». Фільм розповідає про затятого атеіста, якого вражає звістка, що його син вирішив стати священиком. Комедія Едоардо Лео «Джулія і ми» завоювала ряд призів. У картині йдеться про спроби кількох городян організувати туристичні поїздки в мальовничу сільську місцевість, а місцева мафія вирішує перешкодити їм.

Також фестиваль пройде в Одесі, Львові та Харкові. Більш точна інформація незабаром з'явиться на сайті фестивалю.

Київське відлуння Третього фестивалю кіно і урбаністики «86», який  пройшов у травні в Славутичі, відбудеться в «Кінопанорамі» з 10-го по 12-е червня. У програму «86: Післямова» увійшли справжні хіти документалістики. Серед них такі стрічки як «Чорнобильські бабусі» Холлі Морріс і Енн Богарт про жительок зони відчуження, які стали свідками не тільки аварії на ЧАЕС, але і воєн, голоду і репресій. Поетичний і при цьому гостросоціальний портрет столиці Північної Ірландії «Я - Белфаст», створений її жителем, відомим кінокритиком і режисером Марком Казінс. «Від станції до станції» Дага Эйткина -це експериментальне роуд-муві про подорож з Нью-Йорка до Сан-Франциско, під час якої зупинки перетворювалися в мистецькі перформанси.

Також в рамках «86: Післямова» відбудеться прем'єра другого альманаху короткометражок «Місцеві» (перший можна без перебільшення назвати однією з найбільш визначних подій минулого українського кінороку). До альманаху входять стрічки молодих українських режисерів, які стали переможцями і фіналістами здійсненого в рамках фестивалю проекту MyStreetFilmsUkraine. «Місцеві» постають перед глядачем кінематографічними прогулянками Києвом, Броварами, Славутичем, Калушем, Мерчиком, Бершадем та Кривим Рогом. Це збори особистих кіноекскурсій, які осмислюють ту повсякденність, яка майже не з'являється на вітчизняному великому екрані.

Розклад показів скоро буде розміщено на ФБ-сторінці фестивалю і на сайті кінотеатру.

Один із найстаріших українських фестивалів «Відкрита ніч» пройде в цьому році вже в 19-й раз. Довгі роки цей конкурс короткометражних стрічок був чи не єдиною можливістю побачити роботи молодих українських режисерів, оцінити сучасний стан справ і перспективи вітчизняного кінематографа. І хоча в даний час можна назвати більш престижні і показові огляди, «Відкрита ніч» залишається важливим заходом, який зберігає свою неповторну атмосферу молодіжного фестивалю, що проходить весело і цікаво незалежно від якості показуються робіт.

У цьому році, крім конкурсної програми короткометражних стрічок, що будуть показані в ніч на 26-е червня, на фестивалі буде представлена добірка чеських студентських картин, чия демонстрація запланована на 25-е.

У Києві фестиваль знову пройде на «Арт-причал», точний розклад і вказівку майданчиків в інших українських і закордонних містах, де можна буде побачити конкурсний показ, незабаром з'явиться на сайті «Відкритої ночі».

Олександр Гусєв, Київ.

Перше фото: soveti.com.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-