У Варшаві відкрилася виставка “Прекрасний Чорнобиль”

У Варшаві відкрилася виставка “Прекрасний Чорнобиль”

Фото
Укрінформ
У Варшаві напередодні відкрилася експозиція, що представляє собою альтернативний погляд на зону відчуження в районі Чорнобильської катастрофи – роботу етнографів і археологів, які упродовж 25-ти років збирали експонати та свідчення людей на Чорнобильському Поліссі.

Про це інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Виставка – це розповідь про те, що існують люди, які знають Чорнобиль іншим. Увесь світ, в тому числі й українці, звикли бачити його страшним і радіоактивним, і тільки з цим він асоціюється. Але якщо говорити про радіацію, то це скоріше Прип’ять, ніж середньовічне місто Чорнобиль, якому 800 років”, - зазначила у коментарі агентству співавтор виставки, етнограф, учасник експедиції до зони відчуження Наталка Лещенко.

Інший співавтор виставки, учасник експедиції Владислав Цуман зауважив, що виставка є намаганням переосмислити катастрофу і показати Чорнобиль таким, яким він зараз є.

“Всі експонати, представлені в арт-дизайні. Ми хочемо показати, що там жили і навіть ще залишилися прекрасні люди, і все, що вони залишили, є прекрасним, чудовим”, - констатував Цуман.

Авторами світлин в експозиції є багато осіб, які були учасниками історико-етнографічної експедиції упродовж 1994-2004 років.

Прем’єра вставки відбулася у чергову річницю Чорнобильської катастрофи 26 квітня в Мистецькому Арсеналі у Києві. Згодом, її будо представлено з 12 по 16 травня у Познані. У Варшаві виставка експонуватиметься до 2 червня.

Загалом, за час роботи у зоні катастрофи комплексним історико-етнографічним дослідженням під керівництвом Ростислава Омеляшка було охоплено 575 автентичних поліських сіл, зокрема 159 – у зонах відселення, 416 – в інших зонах радіоактивного забруднення, а також 97 поселень переселенців. За програмою інвентаризації нерухомих пам’яток історії та культури обстежено близько 500 населених пунктів, де проінвентаризовано понад 1000 історико-культурних об’єктів . У результаті польових розвідок відкрито понад 50 нових археологічних пам’яток. 

Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-