У Парижі відкрилася виставка українських художників «Crimee - Lviv: ENJOY!»

У Парижі відкрилася виставка українських художників «Crimee - Lviv: ENJOY!»

Фото
Укрінформ
На вернісажі робіт українських художників «Crimee - Lviv: ENJOY!» у галереї Gare de Marlon, в одному з найбільш колоритних кварталів Парижа, - аншлаг.

Нашу країну представили твори митців українського сучасного мистецтва Микити Кравцова, Олександра Каднікова, Kinder Album і Станіслава Перфецького, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Це прекрасний вернісаж-вечірка, яка вдалася набагато краще, ніж можна було собі уявити, відбувся такий мультимедійний проект, де до художників в останній момент приєдналися музиканти Марина Возняк та гурт «Топор Оркестра» (назва від імені музиканта та організатора Сергія Топора). Послухайте - у кварталі Маре лунає жива, кумедна українська вулична музика. Погляньте - українська подія в концепті Street art (вуличного мистецтва) неймовірно притягує людей», - емоційно розповіла куратор виставки та перший секретар посольства України у Франції з питань культури Ірена Карпа.

На її думку, галерея Gare de Marlon ще не бачила стільки гостей, як на цьому вернісажі. Ірена Карпа висловила надію, що яскравий вернісаж привабить парижан та гостей столиці до українського мистецтва. «Мені дуже хотілося, щоб українські художники ще й продавалися б у Парижі. Мої друзі вже придбали кілька робіт, я сама маю одну таку добірку. Мені хотілося би, щоб їх знали все більше і більше, загалом роботи українців – це зрозуміла й універсальна тут мова, хіба, що виключенням є роботи Каднікова, що «грається» з радянськими сенсами», - додала вона.

Роботи українців, двоє з яких - Олександр Кадніков і Микита Кравцов - родом з Криму, є простими історіями про радощі життя, прив'язані до конкретної епохи або ті, що існують поза часом. Головними темами виставки «Crimee - Lviv: ENJOY!» є прості людські насолоди: секс, їжа, сміх. Експозиція українського образотворчого мистецтва гармонійно поєдналися з музичними композиціями Марини Возняк та гурту «Топор Оркестра». За словами Ірени Карпи,  вона щаслива, що посольство України у Франції сприяє тому, щоб актуальне українське мистецтво все більше і більше було впізнаним і відомими у Франції та на Заході. На вернісажі були присутні як запрошені відомі французькі журналісти, дипломати, митці та громадські діячі і представники української громади, так і прості парижани, мешканці Маре та іноземні туристи, що прогулювалися Парижем.

Куратор виставки також подякувала усім, хто сприяв проекту. «Мені це вартувало багато роботи, я дуже вдячна міністерству культури України, директору Української паризької школи мистецтв Олені Місталь і Тані Швед за сприяння в організації виставки, перевезенні робіт та підготовці каталогу. Для мене це найперша у житті виставка у статусі куратора виставки. Це чудовий досвід, було страшно, але я сподіваюсь, що далі буде лише поступ», - сказала вона.

За словами Ірени Карпи, виставка працюватиме у галереї Gare de Marlon кілька тижнів, а вже в червні частина робіт буде виставлена на набережній Орсе, на арт-майданчику у рамках міжнародного проекту «Береги Європи», в якому всі країни-учасниці Євро-2016 представлять національне мистецтво. «До наших художників з кварталу Маре приєднаються роботи з виставки The Kievianer (арт-дуету Braty близнюків Василя та Івана Костенків), твори Сергія Радкевича та Юлії Носар, буде створено оригінальний контент, спеціальна виставка і будуть лекції письменників, зокрема, Катерини Бабкіної та Галини Шиян», - розповіла молодий дипломат

Роман Сущенко, Париж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-