Чернігівські просвітяни ініціюють перетворення Сокиринців на заповідник

Чернігівські просвітяни ініціюють перетворення Сокиринців на заповідник

Укрінформ
Представники чернігівського осередку товариства "Просвіта" ініціюють перетворення Сокиринського архітектурно-паркового комплексу (Срібнянський район Чернігівщини) у заповідник.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив почесний голова осередку Василь Чепурний.

"Туди переїздила маса делегацій, навіть президенти там були, але якимсь дивним чином навіть обласного заповідника там не було створено. Через депутатів-просвітян обласної ради будемо виносити це питання на сесію обласної ради. Тому що тільки статус заповідника дозволить вивчати, реставрувати, розвивати і зберігати цей унікальний куточок української історії та культури, один з небагатьох давніх палацово-паркових комплексів Лівобережної України", - сказав Чепурний.

За його словами, аграрний ліцей, розташований у палаці, не має фінансів на серйозні ремонти і реставрацію будівлі, а вона цього вже конче потребує.

"Там в одному місці є загроза обвалу перекриття палацу, а скло, оте ще, галаганівське, від старості вже "обтікає" - наче пливе патьоками. Я вперше в житті таке бачив", - зауважив співрозмовник.

Сокиринський архітектурно-парковий комплекс був створений на початку XIX століття прилуцьким полковником Павлом Галаганом. Він включає в себе безпосередньо палац Галаганів-Ламздорфів, альтанку, флігелі (на 20 кімнат, що стоять забитими!), готичний місток, каретну дорогу, алею туй, столітні дуби та інші паркові насадження.

Свого часу в палаці була велика мистецька галерея (вона стала основою для заснування Чернігівського художнього музею ім. Г. Галагана), унікальна коштовна колекція посуду та зброї. Тут діяв кріпацький театр і хор. Через це Сокиринці колись називали "українським Парнасом".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-