Україні повернули Меч Вікінга, який намагались вивезти до РФ

Україні повернули Меч Вікінга, який намагались вивезти до РФ

Фото
Укрінформ
Українська делегація з Таллінна прибула сьогодні, 13 травня, додому з поверненим Естонією Україні середньовічним артефактом - Мечем Вікінга.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури. 

"Урочиста церемонія передачі-отримання Меча Вікінга відбулася 12 квітня у Центрі української культури (м. Таллінн) - у межах співпраці країн-учасниць Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності від 14 листопада 1970 року. Поверненню цієї цінності до України ми завдячуємо естонській стороні, яка затримала передачу меча до Росії", - ідеться в повідомленні. 

За словами начальника управління музейної справи та культурних цінностей Мінкультури Василя Рожка, раритетний меч буде передано Національному науково-дослідному реставраційному центру України для здійснення експертизи та реставраційних робіт, після чого він стане частиною Музейного фонду України і буде представлений до широкого огляду.

На переконання археолога та пам'яткоохоронця Максима Левади, Меч Вікінга - високого рангу, скоріше за все він декорований сріблом і належав якомусь видатному воїну.

Фото: Міжнародний аеропорт "Бориспіль"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-