Кінотравень: епічні сутички, комікси і драми

Кінотравень: епічні сутички, комікси і драми

Укрінформ
Травневий дебют кінематографічних новинок і фестивального калейдоскопа місяця

Кінематографічний травень особливо догодить поціновувачам епічних бійок за участю персонажів коміксів. Шанувальники стрічок меншого виробничого розмаху віддадуть перевагу сутичкам супергероїв протистоянню шпигунів і бандитів або ж драмам про сімейні взаємини, привернули увагу публіки різних фестивальних майданчиків.

Порадує місяць і вітчизняних фестивальних завсідників, які, зокрема, отримають рідкісну можливість відправитися на сеанси зі своїми дітьми. І навіть присяжних театралів, які зневажливо ставляться до мистецтва кіно, очікує привід зазирнути в кінотеатр.

З 5 ТРАВНЯ

Чужа країна / Strangerland

Відправною точкою сюжету стрічки Кім Фаррант, що брала участь у конкурсі декількох престижних фестивалів, стає таємниче зникнення двох дітей в австралійській глушині, відчайдушні пошуки яких ведуть їх батьки, місцевий шериф і волонтери. Стали діти жертвами зловмисників або інфернальних сил, або ж мова йде про втечу, підлітковий бунт проти надмірної батьківської опіки і животіння в провінційному містечку?

Від фільму не варто очікувати напруженого детективного оповідання - шанувальників трилера розчарує відсутність гострих сюжетних поворотів і виразних розгадок. «Чужа країна» примітна швидше безжально відвертою (відносно не тільки до персонажів, але і до глядача) демонстрацією гострої душевної кризи, через яку проходять люди, що переживають сімейну драму. Безсумнівно, навіть ті шанувальники кіно, яким картина Фарранта не припаде до душі, оцінять чудове виконання Ніколь Кідман, яка зіграла головну роль - мати зниклих дітей.

Перший месник: Протистояння / Captain America: Civil War

Сузір'я голлівудських акторів від Роберта Дауні-молодшого до Скарлетт Йоханссон знову втілить на екрані могутніх супергероїв марвеловскіх коміксів. Втім, в цій стрічці Ентоні і Джо Руссо члени команди Месників будуть стурбовані не стільки порятунком світу, скільки тим, щоб перерахувати ребра один одному - товаришів за плащем і трико посварив прийнятий у США закон, що зобов'язує супергероїв пройти реєстрацію. Деякі з них, подібно дисциплінованому Капітана Америка, не бачить в цьому великої біди, інші, слідом за бунтарем Залізною Людиною, оголошують закон порушенням своїх громадянських прав та свобод.

Слідом за першоджерелом, культової мальованої серією «Громадянська війна» (в оригіналі так називається і сам фільм, картина братів Руссо піднімає завуальовані жанром кінокоміксу проблеми дискримінації, яким держава і суспільство може піддавати різні меншини під самими пристойними приводами.

З 12 ТРАВНЯ

Такий же зрадник, як і ми / Our Kind of Traitor

Бентежна міжнародна ситуація змусила продюсерів знову звернути увагу на романи Джона Ле Карре, найбільш талановитого автора шпигунських детективів. У минулому році на вітчизняні екрани вийшла поставлена Антоном Корбайном екранізація "Най небезпечнішої людини", в цьому прихильники детективних серіалів вже встигли ознайомитися з 6-серійної адаптацією «Нічного адміністратора», здійсненою Сюзанною Бір.

Нова екранізація Ле Карре, виконана Сюзанною Уайт, присвячена спробам британських спецслужб організувати переправлення російського «злодія в законі» в Сполучене Королівство. Досвідчений кримінальник обіцяє, діставшись до безпечного місця, де він міг би не очікувати появи мстивих соратників, видати англійцям схему відмивання грошей російського криміналітету і дати свідчення про зв'язки злочинних угруповань з Кремлем.

Окрім звичних герої Ле Карре - співробітників розвідки, втомлених, розчаровани, але які зберегли душевну стійкість, всупереч волі легкодухого і цинічного керівництва, що веде свій особистий хрестовий похід проти несправедливості, в картині «Такий же зрадник» діє професор літератури.Завдяки фатальному збігу обставин він виявляється зв'язковим між спецагентами і кримінальним авторитетом-перебіжчиком. Цей випадковий у світі шпигунських перипетій персонаж дозволяє авторам розкрити драму звичайного громадянина, законослухняного та відповідального, який погодився брати участь в небезпечній грі розвідок і кримінальних структур.

Фільм прикрашений акторськими роботами Юена МакГрегора, Деміена Льюїса, Стеллана Скарсгарда і Григорія Добригіна.

Комуна / Kollektivet

Один з найбільш значущих датських постановників Томас Вінтерберг, відомий злорадними і гіркими картинами про тих кістяки, що таяться в шафах благопристойних і успішних буржуазних родин, зняв фільм за власною п'єсою, яка відобразила його дитячі враження про академічне вільнодумне середовище Копенгагена, до якого належали його батьки.

Дія стрічки розгортається в 70-х, у розпал тих соціальних і сексуальних експериментів, за допомогою яких представники інтелектуально-богемних кіл боролися за більш справедливий і природний світоустрій. У центрі оповідання опиняється немолоде подружжя, яке зберегло взаємну прихильність і спільність інтересів. Вони організовують на своїй віллі комуну однодумців, покликану стати моделлю нового суспільства.

Герої вважають, що в цьому вільному від застарілих догм просторі не повинно бути місця проявам міщанських забобонів накшталт подружньої вірності. Але ці прогресивні погляди на мораль та сімейні взаємини чомусь не допомагають героїні з чистим серцем порадіти за чоловіка, коли той приводить на віллу юну кохану.

Картина Вінтерберга не тільки піддає сумніву доцільність перегляду традиційних цінностей, але і свідчить, що вільнодумство стає притулком егоїзму і лицемірству з не меншим успіхом, ніж консервативна мораль.

З 19 ТРАВНЯ

Люди Ікс: Апокаліпсис / X-Men: Apocalypse

Ще одна великомасштабна постановка боїв, що розгортаються у «Всесвіту Марвел». Картина Брайана Сінгера є вже восьмим за рахунком фільмом про «людей Ікс», мутантів, що володіють різними надприродними здібностями. У свій час, зовсім як у випадку з вищезгаданими Месниками, в США був прийнятий закон, що пропонує людям Ікс ставати на облік. Частина мутантів не просто відмовилися підкоритися цьому образливому припису, але і оголосила простим смертним війну, інші ж виступили на захист нерозумного і безпорадного людського роду.

У новій картині протиборчі групи об'єднуються, щоб протистояти Апокаліпсису - це ім'я присвоїв собі могутній і самовпевнений мутант, який збирається знищити і людство, і людей Ікс, залишивши, втім, в живих декількох найбільш сильних, щоб не нудьгувати на планеті в самоті.

ФЕСТИВАЛІ МІСЯЦЯ

Фестиваль «Британський театр кіно», що проходить у столичному кінотеатрі «Київ», відзначить 400-річчя з дня смерті Шекспіра кількома постановками великого драматурга. В черговий раз буде показана найпопулярніша вистава фестивалю, «Гамлет» з Бенедиктом Камбербетчем в ролі принца, а також комедія «Як вам це сподобається», поставлена силами Королівського національного театру.

Нову постановку, приурочену до ювілею, представить Королівська шекспірівська компанія - спектакль під назвою «Shakespeare Live!», що складено з уривків, які представляють найрізноманітніші грані шекспірівського генія. «Shakespeare Live!» збере на одній сцені прославлених виконавців від Джуді Денч і Ієна МакКелена до Дейвіда Тэннанта і Джозефа Файнса, у виставі також візьмуть участь трупи Англійської опери і Королівського балету.

Розклад показів розміщено на сайті кінотеатру.

Третій фестиваль кіно і урбаністики «86» в місті Славутич, найбільший кінозахід за межами звичних фестивальних майданчиків Києва, Одеси і Львова, пройде з 6-го по 9-е травня.

У свій час цей огляд фільмів, які присвячені міській проблематиці та взаємодії цивілізації з навколишнім середовищем, вирішено було проводити в місті-супутнику Чорнобильської АЕС, віддаючи належну шану жертвам найбільшої техногенної катастрофи та людям, чиє існування до цих пір залишається заручником чужих ілюзій, утопії, що обернулася кошмаром. Закономірно, що саме аварія на ЧАЕС стала лейтмотивом цьогорічного фестивалю, який збігся з її тридцятиріччям. Фільмом-відкриттям «86» стане гучний документальний фільм «Бабусі Чорнобиля» американки Холлі Морріс про літніх мешканок зони відчуження, для яких катастрофа стала останнім, але далеко не най важчим історичним катаклізмом - після всіх воєн, Голодомору і репресій.

Варто відзначити, що в цьому році на «86» вперше пройде українська конкурсна програма, складена з короткометражних документальних стрічок молодих режисерів.

Повна програма та розклад розміщено на сайті фестивалю.

Фестиваль арабського кіно, що в минулому році дозволив українським глядачам прогулятися практично незвіданими просторами близькосхідних кінематографій (що стали хворобливо актуальними у зв'язку з драматичними подіями сучасності), знов пройде в кінотеатрі «Київ». Програма огляду, який повинен початися 16-го травня, поки не відома, але незабаром повинна з'явитися на сайті кінотеатру.

Третій фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чилдрен кінофест», покликаний долучити до мистецтва кіно підростаюче покоління глядачів, стартує 27-го березня у столичному кінотеатрі «Київська Русь». Покази «Чилдрен кінофесту» пройдуть в десяти містах, і юні і не дуже відвідувачі сеансів отримають можливість завдяки участі у глядацькому голосуванні, обрати переможців серед семи стрічок конкурсної програми. Зауважимо, що серед фільмів-учасників можна виділити картину одного з провідних режисерів Швеції Лукаса Мудісона «Ми - кращі!» - чарівну історію про школярок, які організували панк-групу.

Вхід на фестиваль здійснюється за попередньою безкоштовною реєстраціею, яка буде відкрита 20-го травня на сайті.

Олександр Гусєв

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-