"Мистецький десант" повернувся з Донеччини

Укрінформ
Впродовж 10 днів містами Донеччини курсував потяг з українськими митцями. По завершенні – мистецький десант повернувся до Києва.

Про це повідомляє урядовий портал.

"Творча група з музикантами, співаками, художниками, акторами і навіть майстром гончарної справи проїхала зі столиці у Полтаву, зробила зупинки у Харкові, а потому побувала у Слов’янську, Краматорську, Костянтинівці, Дружківці, Бахмуті, Лимані. Окрім творчої програми, ініціатори поїздки провели майстер-класи по медичній допомозі, розмінуванню та власній безпеці в умовах війни. У рамках кінопрограми продемонстрували ряд дитячих мультфільмів", - йдеться в повідомленні. 

До “мистецького потягу” долучилися гурти “Вертеп”, “Вій”, “ОтВінта”, “ТаРута”, Олег Універсал, Костя Бушинський, Павлуша Нечитайло, барди, Фома з «Мандрів», Кийко Богдан та інші. Також в подорожі побував фольклорний колектив Збройних сил України.

“Ідея такого потяга виникла ще після початку драматичних подій на Сході України, втім, передусім, з питань безпеки втілити її не вдавалось. На щастя, не так давно, на засіданні Ради Національної Єдності, до якої і я входжу, цей проект був схвалений. Вже як Мінкультури ми також підтримаємо його продовження, бо такі ініціативи – це приклад того, як через мистецтво, людей культури, волонтерів дійсно здійснити те об’єднання, про яке ми говоримо, і якого ми прагнемо”, – пояснив міністр культури України Євген Нищук.

“Що цікаво, до нас приходили учні з російськомовних шкіл і ми зрозуміли – ніякого сепаратизму там немає. Тут вам вже і Україна, і вигуки “Слава Україні!” Ввечері всі збиралися на концерти, приводили друзів. Нам вдалося об’єднати людей, ми на вірному шляху і держава зобов’язана взяти це на озброєння”, – додав казкар Сашко Лірник. “Такі потяги потрібно запускати весь час, люди на Сході спраглі до мистецтва, вони чекають на нас, ми маємо боротися за них”. 

Ініціативу підтримало Міністерство інфраструктури України, а 8 вагонів для мистецької поїздки виділила “Укрзалізниця”.

Перша поїздка “Мистецького потягу” – пілотний проект. Вже після Великодніх свят на Луганщину вирушить наступний творчий десант, а потому, як кажуть організатори – вони рушать у напрямку Маріуполя, а потому – і на Захід України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-