Україна готує механізм захисту книжкового ринку від російської пропаганди

Україна готує механізм захисту книжкового ринку від російської пропаганди

Укрінформ
Потрібно негайно напрацювати механізм захисту книжкового ринку від продукції антиукраїнського змісту.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко на робочій нараді з письменниками, видавцями, представниками СБУ та Державної фіскальної служби, повідомляє Урядовий портал

«Попри те, що кількість російських книжок пропагандистського характеру на книжкових полицях наших магазинів меншає, процес їх завезення і продажу, на жаль, залишається неконтрольованим. Нам потрібно усім разом - органам влади, видавцям, письменникам, бібліотекарям та представникам громадськості напрацювати алгоритм дій і вирішити, яким шляхом ми рухаємося далі», - зазначив Кириленко.

За даними Держкомтелерадіо, на сьогодні понад 70% друкованої продукції, що реалізується в Україні, видають у РФ, більшість цієї продукції є контрафактною. При цьому, незважаючи на те, що нелегальний перетин кордону таких книжок фіксується, через недосконале законодавство є ймовірність, що через суд вони будуть повернені власнику.

Ймовірним механізмом запобігання постачання продукції антиукраїнського змісту може бути ліцензування. Таку думку на нараді висловив письменник, видавець Дмитро Капранов.

«Ліцензування - це дієвий механізм контролю, який не порушує міжнародних правил торгівлі. Якщо його впровадити на російські книжки, то можна відсікти усю антиукраїнську продукцію. Головною перевагою ліцензування буде те, що воно опиратиметься на експертну думку кваліфікованої громадськості - критиків, видавців, рецензентів», - сказав  Капранов.

Під час наради вирішено створити робочу групу при Держкомтелерадіо, яка має виробити дієвий механізм обмеження доступу російської продукції в Україну. Перше засідання заплановано на 29 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-