"Чернігів стародавній" представив 30 відреставрованих ікон

Укрінформ
З нагоди Міжнародного Дня пам'яток історії та культури в Національному архітектурно-історичному заповіднику "Чернігів стародавній" відкрилась виставка 30 відреставрованих ікон XVIII - поч. ХХ ст. "Відроджена спадщина".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Представлено 30 ікон, які були відновлені за допомогою фахівців Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. До реставрації ікони були в такому жахливому, навіть, здавалося, в безнадійному стані, що просто не вірилось у можливість їх так досконало відродити", - сказав на відкритті виставки генеральний директор заповідника Юрій Соболь.

За його словами, представлені ікони співробітники "Чернігова стародавнього" збирали в 1970 - 1980 роках минулого століття, в період войовничого атеїзму і закритих храмів. Знаходячись вони у неналежних умовах, зазнавали впливу підвищеної вологості, плісняви, були пошкоджені жуком-деревоточцем, через що на деяких значною мірою був втрачений фарбовий шар.

Врятували їх фахівці кафедри техніки та реставрації творів мистецтва академії. Вони провели дослідження ікон і застосували наукові методики їх відновлення.

До слова, з академією образотворчого мистецтва і архітектури заповідник "Чернігів стародавній" співпрацює з 1987 року. Відтоді її фахівці допомогли в реставрації 92 пам'яток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-