Науковці просять повернути останки князя Ярослава Мудрого до України

Науковці просять повернути останки князя Ярослава Мудрого до України

Укрінформ
Керівництво Національного заповідника «Софія Київська» та Інститут реформ та розвитку Києва ініціюють процес повернення до України мощів святого благовірного князя Ярослава Мудрого та чудотворної ікони святого Миколи Мокрого, які були вивезені з України у 1943 році та зараз перебувають у Сполучених Штатах Америки.

Про це під час прес-брифінгу сказав президент Інституту реформ та розвитку Києва Олександр Вовченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми звернулися до Адміністрації Президента з письмовою заявою щодо необхідності проведення переговорів з президентом США щодо повернення останків Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого до України. На рівні Верховної Ради ми звернулися до Комітету з питань закордонних справ та Комітету з питань культури та духовності з проханням сприяти процесу повернення цих унікальних святинь до України", - сказав Вовченко.

Крім цього, на рівні Кабінету міністрів науковці ініціювали створення державної служби, яка б займалася питанням повернення до України будь-яких культурних та духовних цінностей, що були вивезені за межі країни у різні часи, а також двосторонньої міжурядової комісії та окремої робочої групи при Міністерстві  культури з питань повернення цих культурних цінностей. Науковці сподіваються на підтримку і українців, що проживають за кордоном.

"Ми відправили офіційні листи до української діаспори, Української Православної церкви у Сполучених Штатах з проханням сприяти процесу повернення українських сакральних реліквій", - сказав Вовченко.

За його словами, активізація цього процесу на всіх рівнях потрібна терміново. Окрім того, що сама процедура може тягнутися роками, існують також і загрози того, що українські святині не вдасться повернути до Батьківщини. Зокрема, певні перепони цьому може створювати Російська Федерація, в якій, як відомо, знаходиться чимало українських реліквій та культурних цінностей, вивезених за часів Радянського Союзу.

«Ми знаємо, що Росія веде цілеспрямовану політику, яка направлена на знищення всього українського. Було чимало атак з боку агресора на українські святині, є факти перекручування історії Київської Русі на лад так званого «руського міра». Оскільки є велика загроза, нам потрібно об'єднатися і терміново реалізовувати весь комплекс заходів», - сказав Вовченко.

Він зазначив, що Україна має всі юридичні підстави для повернення цих реліквій.

«Україна, як і інші країни, підписала міжнародну конвенцію щодо повернення культурних духовних цінностей. І є яскраві приклади, коли у нас була державна служба, яка займалася цим питанням (Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей була ліквідована за часів президентства Януковича у 2010 році - ред.), коли були повернені цінності із Європи, із США», - сказав Вовченко.

Як розповів заступник директора Національного заповідника "Софія Київська" з наукової роботи В'ячеслав Корнієнко, про те, що мощі Ярослава Мудрого зникли з саркофагу, який зберігається у Софійському соборі, науковці дізналися в 2009 році, коли саркофаг було відкрито для проведення планової наукової роботи. До цього саркофаг відкривався у 1936 та 1939 роках. В останній раз останки із саркофагу було направлено на судово-медичну експертизу до Ленінграда, та було ідентифіковано як останки київського князя Ярослава Мудрого. У 1940 році їх було повернено до Софії Київської.

За його словами, співробітники Національного заповідника дослідили шлях переміщення реліквій.

"У 1943 році, коли священики (на той час Софійський собор був діючим храмом - ред.) полишали місто, останки Ярослава Мудрого, чудотворна ікона та інші цінності були вивезені з Києва. Спочатку вони прибули до Варшави, звідти до Мюнхена, звідти потрапили на американський континент", - сказав Корнієнко.

У 2010 році науковці зверталися до органів влади з проханням сприяти поверненню українських святинь, але далі розмов справа не пішла.

Фото: uk.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-