Естонія планує повернути

Естонія планує повернути "меч вікінга" Києву - посольство України

Укрінформ
Влада Естонії схиляється до рішення повернути в Україну цінний "меч вікінга", затриманий на естонсько-російському кордоні на початку березня, оскільки експертиза підтверджує, що цей меч раніше був знайдений на Волині і вивезений звідти.

Про це розповіли Укрінформу в посольстві України в Естонії.

"Оскільки "меч вікінгів" затримали на естонсько-російському кордоні, спочатку естонська сторона планувала передати його Росії. Проте у ситуацію оперативно втрутилося наше посольство. Тепер після отримання кількох переконливих експертиз Естонія схиляється до рішення передати цінність Україні відповідно до Міжнародної конвенції від 1995 року про повернення викрадених або незаконно вивезених культурних цінностей", - пояснили у посольстві.

Як повідомлялося, 1 березня естонськими митниками у ході огляду однієї з вантажівок на кордоні Естонії з Росією було конфісковано меч епохи вікінгів. У водія - громадянина Білорусі - не виявилося дозволу на транспортування раритету. У ході експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років, і він має велику цінність. Естонія збиралася віддати знахідку Росії. Проте незабаром з'явилися дані, що такий же меч було знайдено у 2015 році на Волині.

Після цього посол України в Естонії Віктор Крижанівський надіслав лист до МЗС країни, в якому просив не віддавати Росії знайдений меч, оскільки, найімовірніше, він був нелегально переправлений туди з території України. Було проведено дві експертизи, естонська сторона визнала їх і тепер планує повернути раритет в Україну.

Виявлений "меч вікінга" - дуже рідкісний екземпляр, за всю історію в Україні було знайдено лише сім подібних мечів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-